Sesin kod uyarmalı doğrusal öngörünümlü kodlanmasının incelenmesi
Studying of the code-excited linear prediction of speech coding
- Tez No: 83307
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ GANGAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ses İşaretleri, Ses Kodlama, Doğrusal Öngörüm Katsayıları, Perde Periyodu, Doğrusal Kestirim. V, Speech Signals, Speech Coding, Linear Predictive Coefficients, Pitch Period, Linear Prediction. VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Sayısal kodlama teknikleri kullanarak ses işaretinin düşük kapasiteli kanallar üzerinden iletimi ve az bellek harcayarak depolanması mümkün olmaktadır. Bu tezde, ses kodlama sistemlerinin genel yapısıyla birlikte Kod Uyarmalı Doğrusal Öngörümlü Ses Kodlayıcılar incelenmiştir. Ses işaretlerinin kodlanması için en genel anlamda analiz-sentez işlemi yapılır. Analiz işlemi verici tarafta yapılırken sentez işlemi alıcı tarafta gerçekleştirilir. Analiz ve sentez işlemlerinde Doğrusal Öngörümlü Kodlama tekniği kullanılır. Analiz işleminde ilgili ses işareti için stokastik ve adaptif kod tablolarına ilişkin indisler ve kazançlar arama algoritmasıyla belirlenerek alıcıya gönderilir. Alıcı tarafta bu indisler ve kazançlar kullanılarak aynı stokastik ve adaptif kod tablolarından gönderilen ses işareti sentezi enir. Yapılan çalışmada, ses kodlama performansı üzerinde önemli payı olan kestirici tasarımı, pencere fonksiyonlarının ve perde periyodunun belirlenmesi gibi konular ayrıntılı olarak incelenmiştir. Değişik kodlama teknikleri işlem miktarı, veri hızı, işaret/gürültü oranı ve işitsel kalite bakımından karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlardan, kod uyarmalı doğrusal öngörümlü ses kodlayıcıların üstün performansa sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Studying of the Code-Excited Linear Prediction of Speech Coding It is possible that transmission of speech signal over the channels which have low capacity by using digital coding techniques and its storage by using a low memory. In this thesis, it was examined a general structure of the speech coding systems with code-excited linear predictive coders. Analysis-synthesis process is generally done for coding of speech signals. While analysis process is implemented at the transmitter, synthesis process is implemented at the receiver. Linear prediction coding technique is used in the analysis-synthesis process. At analysis process, indexes and gains of stochastic and adaptive code tables for the related speech signal that are found with search algorithms. Synthesis of the speech signals sent from same stochastic and adaptive code tables is done by using these indexes and gains at the receiver. In this working subjects as predictor conception, determination of window functions and pitch period, all of which effective on performancing of the speech coding, were investigated with details. Various coding techniques were compared from the point of view amount of process, data rate, signal/noise ration and audial quality. Obtained results show that code-excited linear prediction speech coders have an excellent performance.