Düzlemsel güneş kollektörünün adım motoru ile kontrolü
Control of the sun collector in plain form by the stepping motors
- Tez No: 83308
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFA AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Güneş Enerjisi, Güneş Işınları, Çevre Kirliliği, Kollektör, Kontrol Sistemi, LDR, Adım Motorları. -"'. ''«>. '.'Aft: V, Renewable Energy Resources. Solar Energy. Sun Rays, Pollution of Environtment, Collector, Control System, LDR, Stepping Motors. VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Yenilenebilir enerji kaynaklarının en önemlilerinden birisi güneş enerjisidir. Özellikle bugünlerde, diğer enerji kaynaklarının giderek tükenmesi ve hiçbir çevre kirliliğinin olmaması bu enerji kaynağım kullanma yönünde bir istek vardır. Güneş enerjisini kullanmak için kollektörler kullanılır. Güneş kollektörlerinin temel fonksiyonları, güneş enerjisini soğurarak onu ısı enerjisine dönüştürmeleridir. Bu fonksiyonu icra etmesi için, kollektör güneş yörüngesini takip etmelidir. Diğer taraftan güneş ışınlarından maksimum fayda sağlamak için, bu ışınlar güneş kollektörüne dik olarak gelmelidir. Fakat güneş ışınlarının eğimi yıl içerisinde mevsimden mevsime ve günden güne sürekli olarak değişir. Yani kollektörün eğimi de sürekli olarak değişmelidir. Bu tezde; güneş ışınları kollektör yüzeyine dik gelecek ve kollektör güneşi takip edecek şekilde bir sistem tasarlandı ve gerçekleştirildi. Bu sistemde güneş ışınlarını algılamak için LDR'lev (Zight Depent iüesistors), kollektörün eğimini değiştirmek ve kollektörü döndürmek için Adım Motorları kullanıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Control of the Sun Collector in Plain form by the Stepping Motors The most important one of the renewable energy resources is the solar energy. Especially, nowadays, there is a demand to employe it since it has no pollution of the environment and the other energy resources are running out. In order to use the solar energy the sun collectors are employed. The main functions of the sun collectors are to transfer the solar energy into the heat energy by absorbing. To perform this function, the collector must follow the orbit of the sun. On the other hand, to get the maximum benefit from the sun rays, they must come on to the surface of the collector uprightly. But, the slope of the sun rays continuously varies from day to day and from season to season in the year. That means, the slope of the collector must be also changed continuosly. In this thesis, a control system has been designed and realised so that the collector follows the sun and the rays come onto the surface of the collector uprightly. In this system. LDR's (light Z)epent Resistors) have been used to sense the sun rays and Stepping Motors have been employed to rotate the collector and to change the slope of the collector.