Öğretmenlerin sınıf yönetimi ile problem çözme becerisi arasındaki ilişki
The relationship between teachers' calssroom management and problem solving skills
  1. Tez No: 833096
  2. Yazar: PAKİZE DİLAYDA DURSUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF AYDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Yönetimi, Problem Çözme, Öğretmen, Classroom Management, Problem Solving, Teacher
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin sınıf yönetimi ile problem çözme becerisi arasındaki ilişkinin ortaya koyulması ve bu değişkenlerin farklı demografik özellikler açısından incelenmesidir. Yöntem: İlişkisel model ile tasarlanan bu araştırmanın örneklemini 2022-2023 yılında Afyonkarahisar'ın Çay ilçesindeki okullarda görev yapan 373 öğretmen oluşturmuştur. Bu araştırmada veriler, katılımcıların kişisel özelliklerinin yer aldığı 'Demografik Bilgiler Formu', Yüksel'in (2013) oluşturduğu 'Sınıf Yönetimi Ölçeği Öğretmen Formu' ve Yaman ve Dede'nin (2008) oluşturduğu 'Yetişkinler İçin Problem Çözme Becerisi Ölçeği' ile toplanmıştır. Bu araştırmanın veri analizinde betimsel istatistikler, bağımsız örneklemler t testi, tek yönlü ANOVA testi ve Pearson korelasyon analizinden faydalanılmıştır. Bulgular: Yapılan analiz sonucunda öğretmenlerin sınıf yönetimi becerisi sık sık (x̄= 4,14) ile problem çözme beceri düzeyleri sık sık (x̄= 4,07) düzeyinde olduğu ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin genel sınıf yönetimi becerisi demografik özellikler açısından değerlendirildiğinde medeni durum hariç anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Öğretmenlerin problem çözme becerisinin demografik özellikler açısından herhangi bir anlamlı farklılık göstermediği ortaya çıkmıştır. Sınıf yönetimi ile problem çözme becerisi arasında orta düzeyde pozitif yönlü anlamlı bir ilişki ( r= ,686; p< .01) tespit edilmiştir. Sonuç ve Öneriler: Bu çalışmada evli öğretmenlerin bekâr öğretmenlere göre sınıf yönetimi becerisinin yüksek olduğu görülmüştür. Sınıf yönetimi ile problem çözme becerisi arasında orta düzeyde pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. İlerideki çalışmalarda sınıf yönetimi becerisinin evli öğretmenlerde yüksek olma nedenlerinin anne veya baba olma rolü, toplumsal cinsiyet algısı gibi temellerde incelendiği çalışmalar tasarlanabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to identify the relationship between teacher classroom management and problem-solving skills, and to examine these variables in terms of different demographic specificities. characteristics. Method: The sampling of this study, designed using the with a relational model, consisted of 373 teachers working in schools in Afyonkarahisar's Çay district in 2022- 2023. The data were collected using the 'Demographic Information Form', which includes the personal characteristics of the participants, the 'Classroom Management Scale Teacher Form', developed by Yüksel (2013) and the 'Problem Solving Skill Scale for Adults', created by Yaman and Dede (2008). Descriptive statistics, independent samples t test, one-way ANOVA test and Pearson correlation analysis were used in the data analysis of this research. Results: As a result of the analysis, it was revealed that the teachers' classroom management skills were frequently (x̄= 4.14) and their problem solving skill levels were frequently (x̄= 4.07). When teachers' general classroom management skills were evaluated in terms of demographic characteristics, no significant difference was seen except marital status. It was revealed that teachers' problem solving skills did not show any significant difference in terms of demographic characteristics. A moderately positive and significant relationship (r= .686; p< .01) was determined between classroom management and problem solving skills. Conclusion and Suggestions: In this study, it was seen that married teachers had higher classroom management skills than single teachers. A moderate positive significant relationship was determined between classroom management and problem solving skills. In future studies, studies can be designed to examine the reasons why married teachers have higher classroom management skills, such as the role of being a mother or father and gender perception. 4