Ortaokul İngilizce öğretmenlerinin etkileşimli tahta kullanmaya yönelik tutumları ile özyeterlik inançları arasındaki ilişki
The relationship between secondary school English teachers' attitudes towards using interactive whiteboards and self-efficacy beliefs
- Tez No: 833097
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHAL ÇUBUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce öğretmeni, Etkileşimli tahta, Özyeterlik, Tutum, English teacher, Interactive whiteboard, Self-efficacy, Attitude
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu araştırmada ortaokul İngilizce öğretmenlerinin etkileşimli tahta kullanmaya yönelik tutumları ile özyeterlik inançları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yöntemleri içerisinde yer alan ilişkisel desen kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Eskişehir ili Odunpazarı ve Tepebaşı merkez ilçelerindeki Millî Eğitim Bakanlığına bağlı merkez devlet ortaokullarında görev yapan 326 İngilizce öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise uygun örnekleme yöntemi ile belirlenmiş ve araştırmaya 216 İngilizce öğretmeni katılım göstermiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak İngilizce öğretmenlerinin demografik bilgilerini belirlemek amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”, etkileşimli tahta kullanmaya yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla“LCD Panel Etkileşimli Tahta Tutum Ölçeği”ve özyeterlik inançlarını belirlemek amacıyla“Öğretmen Özyeterlik İnancı Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde betimsel istatistikler, t-testi, ANOVA ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: İngilizce öğretmenlerinin etkileşimli tahta kullanmaya yönelik tutumlarının ve öğretmen özyeterlik inançlarının orta düzeyde olduğu bulgusu elde edilmiştir. Araştırmada kullanılan her iki ölçek de demografik değişkenler açısından incelendiğinde; yaş, öğretmenlik mesleğindeki hizmet süresi, etkileşimli tahtayı haftalık kullanma süresi (saat), etkileşimli tahtayı en çok hangi dil becerisini öğretmede kullanma durumu, etkileşimli tahtayı derslerde kullanma durumu (yıl) ve etkileşimli tahta kullanımına yönelik son bir yılda eğitime/etkinliğe katılma durumu değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği, cinsiyet ve bir ders saatinde ortalama olarak etkileşimli tahta kullanma süresi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık olmadığı bulgularına ulaşılmıştır. Öğretmenlerin etkileşimli tahta kullanmaya yönelik tutumları ile özyeterlik inançları arasında pozitif yönde yüksek düzeyde ve anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Sonuç ve Öneriler: İngilizce öğretiminde dil becerilerinin olması gerektiği şekilde sunulması ve öğrencilerin de bu sürece dâhil edilmesi açısından teknolojinin derste kullanımı oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Bu doğrultuda etkileşimli tahta kullanma fırsatı bulmuş ve bu yönde etkinlikler yapmakta olan ortaokul İngilizce öğretmenlerinin etkileşimli tahta kullanmaya yönelik tutumlarının yeterli bir seviyede olduğu dolayısıyla genel olarak katılımcıların etkileşimli tahta kullanma konusunda olumlu bir tutuma sahip olduğu görülmektedir. Aynı zamanda öğretmenlerin özyeterlik inancının da orta düzeyde olduğu ve özyeterlik düzeyleri yükseldikçe etkileşimli tahta kullanmaya yönelik tutumlarının da arttığı anlaşılmaktadır. Bu açıdan öğretmenlerin özyeterlik inanç düzeyini artırıcı mesleki ve teknolojik etkinliklere okul ve okul dışı ortamlarda yer verilmelidir. Ayrıca öğretmenlerin özyeterlik inançlarını ve teknoloji kullanımına yönelik tutumlarını etkileyen faktörler belirlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to examine the relationship between secondary school English teachers' attitudes towards using interactive whiteboards and their self-efficacy beliefs. Method: In the study, correlational model, one of the quantitative research methods, was used. The population of the study consists of 326 English teachers working in the central public secondary schools affiliated to the Ministry of National Education in the central Odunpazarı and Tepebaşı central districts of Eskişehir province in the 2022-2023 academic year. The sample of the study was determined by appropriate sampling method and 216 English teachers participated in the research. In the study,“Personal Information Form”was used to determine the demographic information of English teachers,“LCD Panel Interactive Board Attitude Scale”was used to determine their attitudes towards using interactive boards and“Teacher Self-Efficacy Belief Scale”was used to determine self-efficacy beliefs. Descriptive statistics, t-test, ANOVA and Pearson correlation analysis were used to analyze the data. Results: According to the findings, the attitudes of English teachers towards using interactive boards and teacher self-efficacy beliefs were at a medium level. When both scales used in the study were examined in terms of demographic variables; age, length of service in the teaching profession, weekly use of the interactive board (hours), the status of using the interactive board in teaching the most, the status of using the interactive board in lessons (years) and the status of participating in the training/activity in the last year for the use of the interactive board, there was no significant difference according to the variables of gender and the average duration of using the interactive board in a lesson hour findings. It was found that there was a high level and significant relationship in a positive direction between teachers' attitudes towards using interactive boards and their self-efficacy beliefs. Conclusion and Suggestions: The use of technology in the course is of great importance in terms of presenting the language skills as they should be in English teaching and including the students in this process. In this direction, it is seen that the attitudes of secondary school English teachers, who have had the opportunity to use interactive boards and are carrying out activities in this direction, are at a sufficient level to use interactive boards, so in general, the participants have a positive attitude about using interactive boards. At the same time, it is understood that teachers' self-efficacy belief is also at a medium level and their attitudes towards using interactive boards increase as their self-efficacy levels increase. In this respect, professional and technological activities that increase the self-efficacy and belief level of teachers should be included in school and out-of-school environments. In addition, the factors affecting teachers' self-efficacy beliefs and attitudes towards the use of technology should be identified.