Sporcularda batıl inanç, kendine güven ve rekabetçi yarışma kaygılarının incelenmesi
Investigation of substitute, self-confidence and competitive concerns in athletes
  1. Tez No: 833193
  2. Yazar: SİNAN SOLAK
  3. Danışmanlar: DR. ERKAN AKDOĞAN, PROF. DR. SERDAR KOCAEKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Batıl inanç, Kaygı, Sportif Kendine Güven, Superstition Belief, Anxiety, Sportive Self Confidence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bireyler hayatları boyunca, kontrol altına alamadıkları olayları, inanç sistemlerinde, sosyal hayatlarında ve zihin dünyalarında kabullenebilmek amacıyla hakikat ile ilgisi olmayan inançları sahiplenmektedirler. Bu sahiplenme bireyin tüm davranışlarını etki altına alan tutucu bir yapıya sahiptir. Esasında batıl inançlar, insanların dünyalarını daha yaşanılır kılan öte yandan akıl yoluyla açıklanamayan olayları, insanüstü güçlere yüklemeleri sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu açıdan batıl inançlar, insanoğlunun bilinçaltında bulunan tüm sorumluluk ve stresi ilahi mekanizmalara yüklediği bir olgudur. Kaygıları ile başa çıkamayan bireyler, batıl inanç ve davranışlara karşı daha yoğun eğilimli olmaktadırlar. Kuşkusuz, dinin özünde olan kaygı ve korku gibi duygular biz insanlarda asla yok edilemez. Fakat genellikle bilimsel ve dini bir dayanağı olmayan davranış ve inanışlara yönelik kaygı duygusu, bir şekilde azaltılabilir ve yönlendirilebilir. Araştırmanın ana amacı, profesyonel futbol oyuncularının batıl inanç ve davranışlarını, yarışma durumluk kaygı düzeylerini, durumluk ve sürekli sportif güvenlerini çeşitli değişkenler açısından incelemek ve aralarındaki ilişkiyi tespit etmektir.
Özet (Çeviri)
Individuals throughout their lives embrace beliefs that have no relation to the truth in order to accept events they cannot control in their belief systems, social lives, and minds. This adoption has a conservative structure that influences all of a person's behaviors. Superstitious beliefs actually arise as a result of attributing unexplainable events to supernatural rofes, making individuals' worlds more livable. From this perspective, superstitious beliefs are a phenomenon in which humanity assigns all responsibility and stress in the subconscious to divine mechanisms. Individuals who cannot cope with their anxieties are more inclined towards superstitious beliefs and behaviors. Certainly, feelings such as anxiety and fear inherent in religion cannot be eradicated in us humans. However, the feeling of anxiety towards behaviors and beliefs that generally have no scientific or religious basis can somehow be reduced and directed. The main purpose of the research is to examine the superstitious beliefs and behaviors of rofessional football players, their levels of situational anxiety, and their situational and dispositional sporting self-confidence in terms of various variables and to determine the relationship between them.