12-18 yaş arası lisanslı sporcularda batıl inançların stresle baş edebilme becerilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of superstition systems on the abilty to cope with stress in licensed and active adolescent athlethes aged 12-18.
  1. Tez No: 685133
  2. Yazar: BÜŞRA İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ HÖKELEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Superstition, Coping with stress, Stress in sports
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı; 12-18 yaş arası lisanslı aktif sporcu ergenlerdeki batıl inanç sisteminin stresle baş edebilme durumuna etkisini incelemektir. Bu ilişkiyi ortaya koymak ve böylece batıl inançların stresle baş edebilme yöntemlerinden birisi olabileceği düşünülmektedir. İstanbul'daki çeşitli profesyonel spor kulüplerinde 21-18 yaş arası lisanslı 200 sporcu ile“Sporda Batıl İnanç ve Davranış ”ve“Algılanan Stres Ölçeği”envanteri kullanılmıştır. Batıl inançların stres ile başa çıkabilme ilişkisi incelenirken bu iki değişken arasındaki ilişkiyi belirlemek için korelasyon analizi kullanılmıştır. Bu araştırmada ayrıca sporcuların batıl inanç ile davranışlarının ve stresle baş edebilme beceresilerinin cinsiyet ve spor branşında geçirilen süreye göre farklılıkları da incelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Batıl inanç , Stresle baş etme , Sporda stres
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of superstition systems on the ability to cope with stress in licensed and active adolescent athlethes aged 12-18. It is thought that revealing this relationship between superstitions and stress could suggest superstitions can be one of the methods of coping with stress.“Superstition and Behavior in Sports”and“Perceived Stress Scale”inventories were used with 200 licensed athletes between the ages of 18-21 in various professional sports clubs in Istanbul. Correlation analysis was used to determine the relationship between these two variables while examining the relationship of superstitions to coping with stress. In this study, the differences between the superstition and behaviors of athletes and their ability to cope with stress according to gender and time spent in sports branch were also examined.