İstanbul'da ve İzmir'de yaşayan sefarad müziği icracılarının sözlü tarih aktarımları
Oral histories of sephardic music performers in İstanbul and İzmir
- Tez No: 833200
- Danışmanlar: DOÇ. ASLIHAN ERUZUN ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Sefarad Müziği, Sefarad Yahudileri, Sözlü Tarih, Müzikal Aktarım, Yahudi İspanyolcası (Ladino), Sephardic Music, Sephardic Jews, Oral History, Musical Transmission, Judeo-Spanish(Ladino)
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzik ve Sahne Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Sefarad müziği ve müzisyenlerinin Türkiye coğrafyasında yeteri kadar tanınmaması ve bu alanda yapılmış akademik çalışmaların yetersizliği tez konusunun ortaya çıkışındaki en önemli etkenlerden olmuştur. Sefarad Müziğinin alan araştırması çerçevesinde sözlü ve yazınsal olarak, İstanbul ve İzmir illeri kapsamında incelenmesi, bu çalışmanın sınırlarını oluşturmaktadır. Bu illerde yaşamakta olan Sefarad müziği temsilcileri ve kaynak kişiler ile sözlü görüşme yapılması, çalışmanın temel yöntemini teşkil etmektedir. İstanbul ve İzmir illerinde yapılan alan araştırmalarından elde edilen sözlü tarih aktarımları ile birlikte, müzisyen, besteci, akademisyen ve yazarların fikirlerinin alınması, Sefarad kültürünün kimliğinin ve inancının tanımlanmasında önem kazanmıştır. Bu çalışma kapsamında yapılan sözlü görüşmelerde, Sefarad müziği icracılarının ve bestecilerinin kendi hayat hikayeleri çerçevesinde, müziklerinin dillerinin ne şekilde tanımlandığı incelenmiştir. Tespit edilen Sefarad ezgilerinin bilinen ve bilinmeyen, yönleri incelenmiş ve daha önce duyulmamış ezgiler, ritimler ve Yahudi İspanyolcası (Ladino) dilinde okunan şarkılar hem yazınsal hem de dijital olarak belgelenmiştir. İstanbul ve İzmir şehirlerinde var olan Sefarad müziğinin günümüze kadar gelebilmiş ayrıntılarının belgelendirilmesi sebebi ile, bu müziğin kimliğinin korunarak geleceğe aktarılmasına yardımcı nitelikte bir çalışma yapılması öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the inadequate recognition of Sephardic music and musicians in Turkey and the lack of substantive academic studies in this field. The scope of the study includes verbal and written research on Sephardic music in Istanbul and Izmir through field research. The primary method used in this study is conducting oral interviews with representatives and tradition bearers of Sephardic music residing in these cities. Along with the oral history obtained from field studies in Istanbul and Izmir, getting the perspectives of musicians, composers, academics, and writers in defining the identity and beliefs of Sephardic culture has become critical. In this study, the definitions of the languages used in Sephardic music have been examined with oral interviews through the life stories of performers and composers. The known and unknown aspects of Sephardic melodies have been analyzed, and previously unheard melodies, rhythms, and songs sung in the Judeo-Spanish language (Ladino) have been documented both in literature and digitally. By documenting the details of Sephardic music in Istanbul and Izmir that have survived to the present day, a study that helps preserve the identity of this music for the future is envisioned.