Acil servise acil olmayan şikayetler ile sık başvuran hastaların 'birinci basamak için beck depresyon ölçeği (BDÖ-bb)' ile değerlendirilmesi
Assessment of patients who frequently apply to the emergency department with non-emergency complaints using the 'beck depression scale for primary care (BDi-PC)
- Tez No: 833328
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA CİMİLLİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Psikiyatri, Emergency Medicine, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, sık başvurular, acil olmayan hastalar, Birinci Basamak İçin Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ-BB), Emergency department, Frequent users, Non-urgent users Primary Care Beck Depression Inventory (BDI-PC)
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servis yeşil alana, 2023 yılında yapılan çalışma süresi boyunca, acil olmayan sebeplerle tekrarlayan başvurusu olan hastaların demografik verileri, Birinci Basamak İçin Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ-BB) ile depresyona yatkınlığı incelenmiştir. Hedefimiz, acil servis yeşil alana acil olmayan nedenler ile tekrarlayan başvurusu olan hastaların depresyona yatkınlık insidansını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem:Araştırmamız prospektif, kesitselkohort çalışması olarak dizayn edilmiştir. Mart 2023 ila Ağustos 2023 tarihleri içinde sürdürülmüştür. Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'undan onay aldıktan sonra başlanmıştır. Çalışmaya SBÜ Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine başvuran ve yeşil alan kodu uygulanan hastalardan çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayanlar dahil edilmiştir. Hastaların demografik verilerine hasta takip formundaki bilgilerden ulaşılmıştır. Çalışmaya katılmayı kabul eden ve onam formunu imzalayan hastalardan hasta takip formundaki kronik hastalık, alışkanlık, eğitim düzeyi, maaş gibi kişisel bilgilerini doldurması istenmiştir. Daha sonra sorumlu araştırmacı tarafından hastalara yüz yüze Birinci Basamaklar için Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ-BB) uygulanmıştır. Hastaların bilgisi ve onayı dahilinde hastane geçmişleri incelenip tekrarlayan başvurusu olan hastalar seçilmiştir. Bulgular:644 acil servis yeşil alan başvurusu yapan hasta verisi incelendi. Tekrarlayan başvuru yapan hastaların oranı %15,2 olarak gözlenmiştir. Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 36,3 yıl olarak hesaplanmıştır. Birinci Basamak İçin Beck Depresyon Ölçek derecesi tekrarlayan başvurusu olan hastaların %48,9'unda ve kontrol grubunun sadece %18,7'sinde 4 ve üzerindedir; aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır. Hastalar alışkanlıklarına göre değerlendirildiğinde, tekrarlayan başvurusu olan hastaların %44,9'unun ve kontrol grubundaki hastaların %33,7'sinin sigara kullandığı; yine tekrarlayan başvuru grubundakilerin %24,5'inde ve kontrol grubunun %16,3'ünde alkol kullanımının olduğu saptanmıştır. Gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre; acil servise acil olmayan şikayetlerle sık başvuru yapan hastaların oranı %15.2'dir. Acil olmayan şikayetleri ile başvuran hastaların depresyona yatkınlıkları BDÖ-BB ile değerlendirildiğinde; sık başvurusu olan hastaların depresyon yatkınlıklarının anlamlı derecede yüksek olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Demographic data of patients with repeated non-urgent admissions to the green area of the Health Sciences University Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital during the study period in 2023 were examined for their predisposition to depression using the Primary Care Beck Depression Inventory (BDI-PC). Our goal is to investigate the incidence of depression predisposition in patients with non-urgent repeated admissions to the green area of the emergency department. Materials and Methods: Our study was designed as a prospective, cross-sectional cohort study and conducted from March 2023 to August 2023. After obtaining approval from the Health Sciences University (HSU) Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital Clinical Research Ethics Committee, the study was initiated. Patients who applied to the HSU Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital Emergency Department and were assigned a green area code and met the inclusion criteria were included in the study. Demographic data of patients were obtained from the patient follow-up form. Patients who agreed to participate and signed the informed consent form were asked to fill in personal information such as chronic diseases, habits, educational level, and income in the patient follow-up form. Subsequently, the Primary Care Beck Depression Screening Scale was applied face-to-face by the principal investigator to the patients with their knowledge and consent. Patients with repeated admissions were selected by examining their hospital records. Results: Data from 644 patients who applied to the green area of the emergency department were examined. The rate of patients with repeated admissions was observed to be 15,2%. The mean age of the participating patients was calculated as 36,3 years. The Primary Care Beck Depression Scale score was 4 or higher in 48,9% of patients with repeated admissions and only 18,7% of the control group; the difference between the two groups was statistically significant. When evaluated by habits, 44,9% of patients with repeated admissions and 33,7% of the control group were found to be smokers, and 24,5% of those in the repeated admission group and 16,3% of the control group were found to consume alcohol. The difference between the groups was statistically significant. Conclusion: According to our study results, the rate of patients who present to the emergency department with non-urgent complaints is %15,2. When the vulnerability to depression of patients presenting with non-urgent complaints was evaluated using the BDI-PC, it was shown that patients with frequent visits had significantly higher vulnerability to depression.