Disease management of two important bacterial diseases on tomato by using nanoparticles, some chemicals and plant activators
Nanopartiküller, bazı kimyasallar ve bitki aktivatörü ile domateste iki önemli bakteriyel hastalığın hastalık yönetimi
- Tez No: 833332
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM AYSAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Nanoparticül, Bacterial Leke, Bacterial Solgunluk, SPP, DOT, Nanoparticular, bacterial spot, bacterial wilt, SPP, DOT
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bakteriyel Kanser ve Solgunluk Hastalığına neden olan Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis ve Domateste Bakteriyel Leke Hastalığına neden olan Xanthomonas perforans domatesleri etkileyen iki ana patojendir. Bu çalışmada iki nanomateryal (nano gümüş AgNps ve nano bakır CuNps), bir bitki aktivatörü (ISR2000), ticari bir fungisit olan KOCIDE ve sodyum pentaborate pentahidrat (SPP) ve disodyum octaborate tetrahidrat (DOT) adı verilen iki yeni kimyasal bileşiğin etkisi araştırılmıştır. In vitro denemelerde nanomateryaller (AgNps ve CuNps) ve kimyasallar (SPP ve DOT) umut verici sonuçlar verirken, in vivo denemelerde aynı etkiyi gösterememiştir. Özellikle SPP ve DOT domates yapraklarında fitotoksik etki göstermiştir. Bu nedenle bu kimyasalların pestisitlerde aktif madde olarak kombinasyon şeklinde kullanımıyla ilgili daha fazla araştırma yapılmalıdır. Hem Sera hem de iklim odasındaki deneme sonuçlarında ise ISR2000 hastalık şiddetini büyük ölçüde azaltarak en başarılı uygulama olarak belirlenmiştir. Bu uygulama domates bitkisinde Bakteriyel Solgunluk Hastalığını %77.91 oranında, Bakteriyel Leke Hastalığını %54.84 oranında ve tohum kaynaklı Bakteriyel Leke Hastalığını ise %84.64oranında baskılamıştır. Bakırlı preparat olan KOCIDE hastalık şiddetini iyi oranda baskılayan bir diğer başarılı uygulama olmuştur. Bu uygulama domates bitkisinde Bakteriyel Solgunluk Hastalığını %46.25 oranında, Bakteriyel Leke Hastalığını %22.79 oranında ve tohum kaynaklı Bakteriyel Leke Hastalığını ise %80.41 oranında baskılamıştır. Bu sonuçlar bitki dayanıklılığını arttırıcı preparatların enfeksiyonu baskılamada en başarılı uygulama olduğunu göstermektedir. Bu uygulamalar özellikle kimyasallara direnç gösteren patojenlere karşı alternatif çevreye dost uygulamalar olarak büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis, causal agent of Bacterial Canker and Wilt Disease and Xanthomonas perforans causal agent of Bacterial Spot Disease are the main pathogens on/in tomatoes. In this study, the effects of two nanomaterials (nano silver AgNps and nano copper CuNps), a plant activator (ISR2000), a commercial fungicide called KOCIDE, and two new chemical compounds named sodium pentaborate pentahydrate (SPP) and disodium octaborate tetrahydrate (DOT) were investigated on Bacterial Canker and Wilt diseases caused by Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis and Bacterial Spot disease caused by Xanthomonas perforans on/in tomatoes. While nanomaterials (AgNps and CuNps) and chemicals (SPP and DOT) showed promising results in vitro trials, they could not achieve the same effect in vivo trials. In particular, SPP and DOT exhibited phytotoxic effects on tomato leaves. Therefore, further research should be conducted on combining these chemicals as active ingredients in pesticides. In greenhouse and climate chamber trials, ISR2000 significantly reduced disease severity, emerging as the most successful application. This application has suppressed Bacterial Wilt Disease by 77.91%, Bacterial Spot Disease by 54.84% in tomato plants, and Seedborne Bacterial Spot Disease by 84.64%. KOCIDE, a copper-based preparation, was another successful application by effectively suppressing disease severity. This application has suppressed Bacterial Wilt Disease by 46.25%, Bacterial Spot Disease by 22.79% in tomato plants, and Seedborne Bacterial Spot Disease by 80,41%. These results demonstrate that plant resilience-enhancing preparations are the most successful treatments in suppressing infection, especially against chemical-resistant pathogens. These applications are of great importance as alternative environmentally friendly approaches, particularly against chemical-resistant pathogens.