Enerji tedarik zincirlerinin modellenmesi ve analizi
Modelling and analysis of energy supply chains
  1. Tez No: 833424
  2. Yazar: TUĞBA ÖZDAMAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALEGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik Enerjisi Dağıtım Ağı, Tedarik Zinciri Ağı Tasarımı, Stokastik Programlama, Electrical Energy Distribution Network, Supply Chain Network Design, Stochastic Programming
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Enerji ihtiyacının ve tüketiminin küresel bazda her geçen gün artması enerji üretim, iletim ve dağıtım ağlarının etkin bir şekilde tasarlanmasının ve yönetilmesinin önemini de artırmaktadır. Bir elektrik enerjisi iletim ve dağıtım ağında, santrallerde üretilen elektrik enerjisi iletim merkezlerinden yüksek gerilim ile trafo merkezlerine iletilmektedir. İletilen enerjinin trafo merkezlerinde gerilimi düşürülmekte, gerilimi düşürülmüş enerji dağıtım merkezlerine iletilmektedir. Dağıtım merkezleri, iletilen enerjinin ölçülmesi, kumanda edilmesi ve korunması için kullanılmaktadır. Dağıtım merkezlerinden çıkan orta gerilim enerji dağıtım transformatörlerine iletilmektedir. Dağıtım transformatörleri, gerilimi son kullanıcıların kullanabileceği alçak gerilim seviyesine düşürmekte ve gerilimi düşürülmüş elektrik enerjisini saha dağıtım kutularına iletmektedir. Saha dağıtım kutuları, ihtiyaca göre son kullanıcılara yakın kurulan yapılardır ve elektrik enerjisini son kullanıcılara iletmektedir. Bu çalışmada trafo merkezleri, dağıtım merkezleri, dağıtım transformatörleri ve saha dağıtım kutularından oluşan bir tedarik zincirine odaklanılmış, talep belirsizliği altında elektrik enerjisi dağıtım ağı tasarımı için iki aşamalı bir stokastik programlama modeli öne sürülmüştür. Öne sürülen model Eskişehir iline yönelik bir gerçek hayat uygulaması üzerinde test edilmiş, bir yandan modelin uygulanabilirliği kanıtlanırken, bir yandan da önemli yönetimsel çıkarımlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The increase in energy needs and consumption on a global basis increases the importance of effective design and management of energy production and distribution networks. In an electrical energy distribution network, the electrical energy produced in the power plants is transmitted from the transmission centers to the transformation centers with high voltage. The voltage of the transmitted energy is lowered in the transformation centers, and the lowered energy is transmitted to the distribution centers. Distribution centers are used to measure, control, and protect the transmitted energy. Medium voltage energy in the distribution centers is transmitted to distribution transformers. Distribution transformers reduce the voltage to the low voltage level that can be used by the end users and transmit the reduced voltage electrical energy to the field distribution boxes. Field distribution boxes are facilities that are installed close to end users according to their needs and transmits the energy to the end users. This study focuses on a supply chain consisting of transformation centers, distribution centers, distribution transformers, and field distribution boxes, and proposes a two-stage stochastic programming model for the electrical energy distribution network design under demand uncertainty. The proposed model is tested on a real-life case study regarding Eskişehir province, which, on one hand, shows the applicability of the proposed model on real-life cases, and on the other hand, brings several managerial insights.