Broylerlerde değişik besleme dönemlerinin gün olarak tespiti üzerine bir araştırma
A Research on the daily estimate of the different phase feeding in broilers
  1. Tez No: 83359
  2. Yazar: GAZİ ALTIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ALARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Broiler, phase- feeding, fattenning performance, abdominal fat, some organ weights
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Doktora Tezi BROYLERLERDE DEĞİŞİK BESLEME DÖNEMLERİNİN GÜN OLARAK TESPİTİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Gazi ALTIN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ömer Faruk ALARSLAN Jüri : Prof. Dr. Ramazan ERKEK Prof. Dr. Murat ZİNCİRLİOĞLU Prof. Dr. Ömer Faruk ALARSLAN Bu araştırmada, değişik besleme dönemlerinin gün olarak tespitinin, broylerlerde besi performansı, karkas kalitesi ve maliyet unsurlarını ne yönde etkileyeceği araştırılmıştır. Kontrol grubunun; başlatma (0-14 gün), geliştirme-1 (15-28 gün), geliştirme-2 (29-35 gün) ve bitirme (36-42 gün) olarak kabul edildiği araştırmada, deneme gruplarında periyotlar gün olarak ayarlanmış ve bu şekilde 8 adet deneme grubu oluşturulmuştur. Araştırmada, kontrol ve deneme gruplarında dönem sonu ortalama canlı ağırlıkları ve ortalama yem değerlendirme sayıları istatistiki bakımdan önemsiz bulunmuştur. Canlı ağırlık artışı bakımından ise sadece ilk 14 günlük dönemde grup ortalamaları arasında önemli derecede farklılık bulunmuştur (P < 0.05). Bunun gibi gruplara ait ortalama yem tüketim değerleri bakımından yapılan incelemelerde de sadece 14. ve 35. günlük periyotlar itibariyle istatistiki farklılıklar oluşmuştur (P< 0.05). Denemede 0-42 günlük tüm besleme periyodu dikkate alındığında gruplara ait canlı ağırlık ortalamaları 1755.00-1900.00 g arasında, canlı ağırlık artış ortalamaları 1714.00-1859.00 g, ortalama yem tüketimleri 2964.30-3120.70 g arasında ve ortalama yem değerlendirme sayıları da 1.6670-1.7564 arasında gerçekleşmiştir. Araştırmada grupların bazı karkas ve kesim özellikleri genelde birbirine benzer bulunurken sadece erkek broylerlerde % göğüs, kalça, sırt ve kanat kriterleri bunun gibi dişi broylerlerde ise abdominal yağ yüzdeleri bakımından istatistiki farklılıklar tespit edilmiştir (P < 0.05). Denemede tüm besleme periyodu bakımından tespit edilen 1 Kg canlı ağırlık artış maliyetleri, 177.979 TL-187.650 TL arasında gerçekleşmiş, ancak bu kriter bakımından gruplar arasında istatistiki herhangi bir farklılık oluşmamıştır. 1999, 45 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Broyler, dönem beslemesi, besi performansı, abdominal yağ, bazı organ ağırlıkları
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis A RESEARCH ON THE DAILY ESTIMATE OF THE DIFFERENT PHASE FEEDING IN BROILERS Gazi ALTIN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Ömer Faruk ALARSLAN Jury: Prof. Dr. Ramazan ERKEK Prof. Dr. Murat ZİNCİRLİO?LU Prof. Dr. Ömer Faruk ALARSLAN In this research, the effects of different phase-feedings on broiler fattening performance, carcass quality and expenses were determined on a daily basis. The starter, grower-1, grower-2, and finisher periods ran from 0-14, 15-28, 29-35, and 36-42 days, respectively for the control group, eight experiment groups were also formed by adjusting the number of days in each period. In this research, at the end of each period, the mean live weights and mean feed efficiencies were not statistically different between the control and experiment groups. However, the live weight gains were statistically different at the 0-14 day period (P < 0.05). In terms of feed consumption in similar groups, only the 14 and 35 th. days experiment groups were statistically different (PO.05). Considering the 0-42 day fattening performance group, mean live weights, mean live weight gains, mean feed consumptions, and feed efficiencies ranged from 1755.00-1900.00 g, 1714.00-1859.00 g, 2964.30-3120.70 g, and 1.6670-1.7564, respectively. While some carcass and slaughtering features were usually found to be similar; breast, hip, wing, back percentages in male broilers and abdominal fat percentages in female broilers were statistically significant (P The expense for 1 kg weight gain determined for all feeding periods ranged from 177.979-187.650 TL; however, there was no statistically significant difference among groups in terms of this criteria. 1999,45 Pages