Örgütsel dışlanma ile örgütsel intikam davranışı arasındaki ilişkide depresyonun aracılık rolü: Kayseri ili örneği
The mediating role of depression in the relationship between organizational ostracism and organizational revenge behavior: The case of Kayseri province'
  1. Tez No: 833656
  2. Yazar: SEFA ELMAS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜL KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Dışlanma, Örgütsel İntikam, Depresyon, Aracılık Rolü, Organizational Exclusion, Organizational Revenge, Depression, Mediator Role
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Çalışanlar iş yerinde çeşitli şekillerde dışlanmaya maruz kalabilmekte ve yalnızlaşabilmektedirler. Örgütsel dışlanmaya maruz kalan çalışanlarınsa işletmelerinden/çalışma arkadaşlarından intikam almaya çalıştıkları görülmektedir. Örgütsel intikam davranışında bulunan çalışanlar işletmelerine ve çalışma arkadaşlarına çeşitli şekillerde zarar verebilmektedir. Bunlara ek olarak dışlanan ve yalnızlaşan bireylerin psikolojileri olumsuz etkilenmekte ve dolayısıyla depresyona girebilmektedir. Depresyon ise örgütsel dışlanma ve örgütsel intikam davranışının artmasına neden olabilmektedir. Yapılan literatür taraması sonucunda, örgütsel dışlanma, örgütsel intikam ve depresyon konularının yerli ve yabancı literatürde ele alındığı birçok çalışmaya rastlanmıştır. Ancak üç değişkenin bir arada bulunduğu çalışmaya rastlanmamıştır. Buradan hareketle, ilgili çalışmada örgütsel dışlanma ile örgütsel intikam davranışı arasındaki ilişkide depresyonun aracılık rolünü tespit etmek amaçlanmıştır. Bu kapsamda Kayseri ili imalat sektöründe toplam 474 çalışan üzerinde yapılan anket çalışmasının 453'ü geçerli kabul edilmiştir. Bu çalışmada, ilişkisiz (bağımsız) örneklemler t-testi, tek yönlü varyans analizi (anova), basit doğrusal regresyon analizi ve aracı değişken analizi kullanılmıştır. Kurulan hipotezler çerçevesinde yapılan analizler, örgütsel dışlanmanın, örgütsel intikam davranışı ile depresyon arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda örgütsel intikam ile depresyon arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Depresyonun, örgütsel dışlanma ile örgütsel intikam davranışı arasındaki ilişkide aracılık rolünü belirlemek amacıyla yapılan analiz sonucunda ise depresyonun güçlü aracılık rolüne sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Employees can be subjected to various forms of exclusion in the workplace, leading to feelings of isolation. It has been observed that employees who experience organizational exclusion attempt to seek revenge against their employers or coworkers. Those engaging in retaliatory behaviors within the organizational context can cause various forms of harm to their workplaces and colleagues. In addition, individuals who feel excluded and isolated may experience negative psychological effects, potentially leading to depression. Depression, in turn, can further contribute to an increase in both organizational exclusion and organizational revenge. Through a review of the literature, numerous studies in both domestic and foreign contexts have addressed the topics of organizational exclusion, retaliatory behaviors, and depression independently. However, there has not been a study that combines these three variables. Building upon this gap, the aim of the present study was to determine the mediating role of depression in the relationship between organizational exclusion and organizational revenge. In this context, a survey was conducted among a total of 474 employees in the manufacturing sector in the Kayseri province. Of these, 453 responses were deemed valid. Various statistical analyses were employed, including independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), simple linear regression analysis, and mediation analysis. The analyses conducted in accordance with the hypotheses reveal a significant positive relationship between organizational exclusion and retaliatory behaviors, as well as a significant positive relationship between retaliatory behaviors and depression. The results of the mediation analysis determined depression plays a strong mediating role in the relationship between organizational exclusion and organizational revenge.