Sigortacının bilgilendirme yükümlülüğü
Insurer's obligation to inform
  1. Tez No: 833700
  2. Yazar: LEYLA GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BİLGİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sigortacının bilgilendirme yükümlülüğü, Sigortacının aydınlatma yükümlülüğü, bilgilendirme yükümlülüğünün ihlali, sözleşmenin yapılmasına itiraz, itiraz hakkı, The ınsurer's duty to inform, information obligation, breach of duty to inform, objection to the conclusion of the contract, right to object
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Sigorta sözleşmesinin güçsüz tarafına gerekli korumanın sağlanmasında başvurulacak yegâne hükümlerin genel hükümler olması, özel hükümlerle bu yükümlülüğün düzenlenmesi gerektiği sonucunu doğurmuştur. Hukukumuzda olduğu gibi karşılaştırmalı hukukta da sigortacının sözleşmenin kurulmasından önce ve sözleşmenin devamı süresince bilgilendirme yükümlülüğü yerini almıştır. Sigorta sözleşmelerinde daha bilgili taraf olan sigortacının sözleşme öncesi ve sözleşme süresince mevcut olan bilgilendirme yükümlülüğüne bilgi sağlayan ve tavsiyede bulunan danışmanlık görevinin dâhil edilmesi gerekmektedir. Böylece görece daha tecrübesiz taraf olan sigorta ettiren daha kapsamlı bir korumadan faydalanacak, danışmanlık yapmayarak veya sessiz kalarak sigorta ettirenin zarara uğramasına sebep olan sigortacının sorumluluğu doğacaktır. Türk hukukunda sigortacının bilgilendirme yükümlülüğü 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 1423. maddesinde ve Sigortacılık Kanunu m.11/3 hükmüne dayanılarak çıkarılan Sigorta Sözleşmelerinde Bilgilendirmeye İlişkin Yönetmelikte ayrıntılı biçimde düzenlenmiştir. Kısmen de olsa çakışan mevzuat sigortacının bilgilendirme yükümlülüğünü ihlal etmesi halinde sigortacıya uygulanacak yaptırım sorununu gündeme getirmiştir. Yükümlülüğün ihlalinde uygulanacak yaptırımın kanun ve yönetmelikte farklı düzenlenmesi uygulamada karışıklığa yol açmaktadır. Bu kapsamda TTK ve söz konusu Yönetmelik hükümleri arasında ihlalin sonuçları bakımından öngörülen farklılıklar ve belirsizlikler üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In order to provide the necessary protection to the policyholder, the duty to inform is regulated by special provisions. As in comparative law, the insurer's duty to inform is also regulated in our law. The duty to advise and counsel should be included in the insurer's duty to inform. Thus, the policyholder will benefit from a more comprehensive protection. Article 1423 of the Turkish Commercial Code and Article 11/3 of the Insurance Activities Code regulate the duty to inform. It is also regulated in detail by the Regulation Regarding Insurance Contracts about Information Obligation of the Insurers. However, the applicability of this regulations along with the provisions of the Turkish Commercial Code is doubtful. The foreseen differences in the consequences of the breach of the duty are analyzed.