Kasa invaze olmayan mesane kanseri nedeniyle intravezikal BCG tedavisi alan hastalarda serum fibronektin düzeyi ve fibronektin gen polimorfizminin değerlendirilmesi
Evaluation of serum fibronectin level and fibronectin gene polymorphism in patients receiving intravesical BCG treatment due to non-muscle invasive bladder cancer
- Tez No: 833830
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCÜMENT ULUSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Mesane kanseri, serum fibronektin, gen polimorfizmleri, intravezikal BCG tedavisi, Bladder cancer, serum fibronectin, gene polymorphisms, intravesical BCG therapy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Mesane kanserleri, dünya genelinde en sık saptanan kanserler arasında 10. sırada yer alan, sık nüks eden ve hastaları uzun süreli invaziv sürveyansa tabi tutan, genellikle invaziv olmayan tümörlerden, hastalığa özgü yüksek mortaliteye sahip agresif ve invaziv tümörlere kadar değişkenlik gösterebilen bir spektruma sahip olan tümörlerdir. Çalışmamızda kasa invaze olmayan mesane kanseri olan ve tedavide intravezikal BCG uygulanan hastalar ile herhangi bir malignitesi bulunmayan bireyler arasındaki, serum fibronektin düzeyleri ve fibronektin gen polimorfizmlerinin, mesane kanseri tanısındaki ve hastalığın tedaviye yanıtı üzerindeki etkilerini öngörebilmeyi amaçladık. Çalışmaya kasa invaze olmayan mesane kanseri nedeniyle intravezikal BCG tedavisi uygulanan 73 hasta ve herhangi bir malignitesi bulunmayan 56 birey dahil edildi. Bireylerin tamamının sosyodemografik verileri incelendi. Serum Fibronektin düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Fibronektin geni RS10202709 ve RS 35343655 gen polimorfizmleri için ise PCR testi uygulandı. Sürekli ölçümler ve demografik faktörlere ait gruplar arası farklılıklar incelendi. Yaş, cinsiyet, sigara kullanımı ve vücut kitle indeksi bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık izlenmedi (Tablo 6 ve Tablo 9). Hasta grubunun fibronektin düzeyi ortalaması 76,794±66,998 ng/ml, kontrol grubunun fibronektin düzeyi ortalaması 50,486±25,156 ng/ml bulundu ve serum fibronektin düzeyleri bakımından bulunan bu farklılıklar istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,003). RS35343655 ve RS10202709 gen polimorfizmleri ile ortalama serum fibronektin düzeyleri ve intravezikal BCG tedavisine yanıt açısından ise istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi (Tablo 12, Tablo 13 ve Tablo 14). Sonuç olarak kasa invaze olmayan mesane kanserli hastalar ile kontrol grubu arasında, serum fibronektin düzeyleri arasındaki anlamlı bulunan bu farklılık, serum fibronektin düzeyinin, mesane kanseri tanı aşamasında bir tümör biyobelirteci gibi değerlendirilebileceğini, ancak fibronektin gen polimorfizmlerinin mesane kanseri tanısında veya tedaviye yanıtının değerlendirilmesinde prognostik bir öneminin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Bladder cancers are tumors that have a spectrum ranging from non-invasive tumors, which are generally not aggressive and have a high recurrence rate, to aggressive and invasive tumors with disease-specific high mortality rates. They rank 10th among the most commonly detected cancers worldwide, and patients are subjected to long-term invasive surveillance. In our study, we aimed to predict the effects of serum fibronectin levels and fibronectin gene polymorphisms on the diagnosis of bladder cancer and the response to treatment in patients with non-invasive bladder cancer treated with intravesical BCG and individuals without any malignancies. The study included 73 patients who underwent intravesical BCG treatment for non-invasive bladder cancer and 56 individuals without any malignancies. Demographic data of all individuals were examined. Serum fibronectin levels were measured using the ELISA method. PCR testing was used for fibronectin gene polymorphisms RS10202709 and RS35343655. Differences between continuous measurements and sociodemographic factors were examined. There was no statistically significant difference between groups in terms of age, gender, smoking, and body mass index (Tables 6 and 9). The mean fibronectin level of the patient group was 76.794 ± 66.998 ng/ml, and the mean fibronectin level of the control group was 50.486 ± 25.156 ng/ml. The differences in serum fibronectin levels were statistically significant (p=0.003). However, there was no statistically significant difference in mean serum fibronectin levels and response to intravesical BCG treatment with RS35343655 and RS10202709 gene polymorphisms (Tables 12, 13, and 14). In conclusion, the statistically significant difference in serum fibronectin levels between patients with non-invasive bladder cancer and the control group suggests that the measurement of serum fibronectin levels could be considered as a tumor biomarker in the diagnosis of bladder cancer. However, our findings indicate that fibronectin gene polymorphisms do not have a prognostic significance in the diagnosis of bladder cancer or in the evaluation of response to treatment.