Gazetecilik haber üretim pratikleri açısından eşik bekçiliği kavramı ve yeni bir eşik olarak SEO haberciliğinin Türk basınındaki sunumu
Journalism news production practices provision cover and a new proposal of SEO communication in Turkey
- Tez No: 833861
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Arama Motoru Optimizasyonu, Eşik Bekçiliği, Türk Basını, Haber, Gazetecilik, SEO Haberciliği, Search Engine Optimization, Gatekeeper, Turkish Press, News, Journalism, SEO Journalism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez çalışması, SEO haberciliğini ve SEO kavramının Türk basınındaki sunumunu incelemektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı; SEO haberciliği kavramının eşik bekçiliği açısından faaliyet alanlarının belirlenmesi ve SEO haberciliği kavramının Türk basınında nasıl gerçekleştiğinin incelenmesidir. Araştırma, 05.05.2022-05.05.2023 tarihleri arasında, haber sitesine trafik çeken 25 anahtar kelime ve 1250 haber ile sınırlandırılmıştır. Tez çalışmasının amacı ve sınırlılıkları doğrultusunda; Türk basınında yer alan ve internet haber sitesi bulunan gazetelerde yayınlanan SEO haberleri çalışmanın evrenini oluştururken, organik arama trafiği sonuçlarına göre ilk 10'da yer alan internet haber siteleri ve bu sitelerde yayınlanmış SEO haberleri çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırma ana ekseni içerisinde amaçlı örneklem seçimi uygulanmıştır. Çalışmada, incelenecek olan haberlerin sayısal verilerinin ortaya konulması noktasında analiz etme imkânı sunan nicel içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; Gazetelerin, trafik çeken 25 anahtar kelimeye yoğunluk gösterdikleri anlaşılmış, bu anahtar kelimeler vasıtası ile okuyucuları sayfada tuttukları ve kullanıcıların sayfada kalma sürelerine göre reklam geliri elde ettikleri gözlemlenmiştir. Diğer yandan, ilgili gazetelerin SEO editörlerinin süreci yönettiği ve SEO araçlarına göre hareket ettikleri analiz edilmiştir. Bu kapsamda, geleneksel eşik bekçiliğinin dönüştüğü ve yeni bir eşik olarak hem okur odaklı haberlerin üretilmesi, hem de SEO editörlüğü kavramlarının ortaya çıktığı anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis study examines SEO journalism and the presentation of the concept of SEO in the Turkish press. In this context, the aim of the study is; The aim of this study is to determine the fields of activity of the concept of SEO journalism in terms of gatekeeping and to examine how the concept of SEO journalism is realized in the Turkish press. The research is limited to 25 keywords and 1250 news that drive traffic to the news site between 05.05.2022 and 05.05.2023. In line with the purpose and limitations of the thesis study; While SEO news in the Turkish press and published in newspapers with internet news sites constitute the universe of the study, internet news sites that are in the top 10 according to organic search traffic results and SEO news published on these sites constitute the sample of the study. Purposive sample selection was applied within the main axis of the research. In the study, the quantitative content analysis method, which provides the opportunity to analyze the news to be examined at the point of revealing the numerical data, was used. As a result of the research; It has been understood that the newspapers concentrate on 25 keywords that attract traffic, it is observed that they keep the readers on the page through these keywords and earn advertising income according to the time the users stay on the page. On the other hand, it has been analyzed that the SEO editors of the relevant newspapers manage the process and act according to the SEO tools. In this context, it is understood that the traditional gatekeeping has been transformed and the concepts of both the production of reader-oriented news and SEO editing have emerged as a new threshold.