İngilizce öğretmenlerinin dijital okuryazarlık becerileri ile Web 2.0 araçlarının kullanım yetkinlikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between English teachers' digital literacy competencies and their use of Web 2.0 tools
  1. Tez No: 850535
  2. Yazar: MUHAMMED KARABIYIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLENAZ SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Okuryazarlık, Eğitim Bilimleri, İngilizce Öğretmenliği, Yabancı Dil Öğretimi, Web 2.0 Araçları, Digital Literacy, Educational Sciences, English Teachers, Foreign Language Teaching, Web 2.0 Tools
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Dijitalleşen çağın getirdiği eğitim ve öğretim paradigmaları, öğretmenlerin rollerini yeniden şekillendirerek, onlara yeni yetkinlikler ve sorumluluklar yüklemektedir. Öğretmenlerin dijital okuryazarlık kapasitesi ve eğitimde teknolojik araçların etkin kullanımına ilişkin yetkinlikleri, modern eğitim yaklaşımlarının merkezi bir bileşenini oluşturmaktadır. Bu araştırma ile İngilizce öğretmenlerinin dijital okuryazarlık seviyeleri ile Web 2.0 araçlarının kullanım yetkinlikleri algılarının belirlenmesi ve bu algıların çeşitli değişkenlere (yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, mesleki kıdem, eğitim verilen sınıf düzeyi, mezun olunan program, görev yeri, bilgisayar teknolojileri kullanım süresi, mobil teknolojileri kullanım süresi) göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma genel tarama türü modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2023–2024 eğitim-öğretim yılında Manisa ili Şehzadeler ve Yunusemre merkez ilçelerine bağlı İngilizce öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde demografik değişkenlerin yer aldığı“Kişisel Bilgi Formu”, ikinci bölümde 17 maddeden oluşan“Dijital Okuryazarlık Ölçeği”, üçüncü bölümde ise 39 maddeden oluşan“Web 2.0 Araçları Kullanım Yetkinliği Ölçeği (WAKYÖ)”yer almaktadır. Toplanan verilerin istatiksel paket programı SPSS 27.0 kullanılmıştır. Levene's Testi ile normallik analizi yapıldıktan sonra bağımsız gruplar için t-testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) testi kullanılmıştır. Dijital okuryazarlık becerileri ile Web 2.0 araçlarının kullanım yetkinlikleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Pearson Korelasyon analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda İngilizce öğretmenlerinin dijital okuryazarlık becerilerinin ve Web 2.0 araçlarının kullanım yetkinliklerinin pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. İngilizce öğretmenlerinin dijital okuryazarlık becerileri; mesleki kıdem, çalışılan kurum, bilgisayar ve mobil kullanım süreleri değişkenlerine göre istatistiksel anlamlı farklılıklar gösterirken; yaş, cinsiyet, eğitim durumu, mezun olunan program türü değişkenleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca, İngilizce öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarının kullanım yetkinlikleri; yaş, mesleki kıdem, mezun olunan program, bilgisayar ve mobil kullanım süreleri değişkenleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiş; cinsiyet, eğitim düzeyi ve çalışılan kurum türü değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık göstermemiştir. İngilizce öğretmenlerinin dijital okuryazarlık seviyeleri ile Web 2.0 araçlarının kullanım yetkinlikleri arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The education and training paradigms brought by the digital age reshape the roles of teachers and impose new competencies and responsibilities on them. Teachers' digital literacy capacity and their competence in the effective use of technological tools in education constitute a central component of modern educational approaches. This research aims to determine the digital literacy levels of English teachers and their perceptions of their competency in using Web 2.0 tools and to determine their perceptions of various variables (age, gender, education level, professional seniority, grade level taught, graduated program, place of duty, duration of use of computer technologies, usage of mobile technologies). It is intended to be examined according to duration). The relational scanning model, one of the general scanning type models, was used in the research. The study group of the research consists of English teachers from the central districts of Manisa, Şehzadeler and Yunusemre, in the 2023-2024 academic year. The data collection tool used in the research consists of three parts. The first section includes the“Personal Information Form”containing demographic variables, the second section includes the“Digital Literacy Scale”consisting of 17 items, and the third section includes the“Web 2.0 Tools Usage Competency Scale (WAKYÖ)”consisting of 39 items. The statistical package program of the collected data was SPSS 27.0. After normality analysis was performed with Levene's Test, t-test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) test were used for independent groups. Pearson Correlation analysis was performed to determine the relationship between digital literacy skills and the competencies of using Web 2.0 tools. As a result of the analysis, a positive and significant relationship was detected between English teachers' digital literacy skills and their competency in using Web 2.0 tools. Digital literacy skills of English teachers; While there are statistically significant differences according to the variables of professional seniority, institution of employment, computer and mobile usage time; It was concluded that there was no statistically significant difference in terms of variables such as age, gender, educational status, and type of program graduated from. In addition, English teachers' competencies in using Web 2.0 tools; Statistically significant differences were detected in terms of variables such as age, professional seniority, graduated program, computer and mobile usage time; There was no significant difference in terms of gender, education level and type of institution variables. It has been determined that there is a significant and positive relationship between the digital literacy levels of English teachers and their competency in using Web 2.0 tools.