Attitude, perceptions and competence level of pre-service EFL teachers towards use of educational technology at Air University, Islamabad, Pakistan
Pakistan, İslamabad Air Üniversitesindeki eğitim teknolojisi kullanımına yönelik hizmet öncesi öğretmen adaylarının tutumları, algıları ve yeterlilik düzeyleri
  1. Tez No: 656301
  2. Yazar: TOOBA IRFAN HAIDER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN DİKİLİTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji Entegrasyonu, Dijital Kaynaklar, Öğretmenlerin Tutumları, Teknoloji Yeterliliği, Hizmet Öncesi İngilizce Öğretmenleri, Technology integration, digital resources, teacher's attitudes, technology competence, pre-service EFL teachers
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma İngilizceyi yabancı dil olarak öğretecek olan öğretmen adaylarının yeterlilik seviyelerini, algılarını ve tutumlarını incelemeye yöneliktir. Araştırma, Pakistan'ın başkenti olan İslamabad'da yer alan Air Üniversitesi'nde gerçekleşmiştir. Katılımcılar rastgele örnekleme yöntemiyle seçilmişlerdir. Bu çalışmada toplam 62 katılımcı yer almıştır. Veri toplamada karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Nicel veri toplama işlemi için Eğitim Teknolojileri Anketi (Albirini, 2006) kullanılmıştır. Nitel verilerin toplanması sürecinde ise odak grup görüşmeleri düzenlenmiştir. Anket sonuçları SPSS 25.0 tarafından analiz edilmiştir. Nitel verilerin yorumlanmasında ise tematik analiz yöntemine başvurulmuştur. Çalışmadan çıkan sonuçlar, hizmet öncesi İngilizce öğretmenlerinin yeterlilik seviyelerinin, dijital kaynaklar konusundaki algılarının ve teknoloji kullanımıyla ilgili tutumlarının orta derecede yüksek olduğunu göstermiştir. Ayrıca öğretmenlerin eğitim teknolojilerinin kullanımına yönelik algılarının teknoloji entegrasyonu konusundaki tutumlarını büyük oranda etkilediği görülmüştür. Ek olarak, araştırmalar teknoloji entegrasyonu aşamasında karşılaşılan üç temel engele dikkat çekmiştir: kişisel bilgi, teknik bilgi, bilgi ve kaynak eksikliği.
Özet (Çeviri)
This research was designed to explore the attitudes, perceptions and level of competence of pre-service EFL teachers towards the use of educational technology in their classrooms. The research took place at Air University campus which is located in the capital city of Pakistan: Islamabad. Participants were selected by random sampling. A total of 62 participants took part in the study. The study employed a mixed research methodology for collection of data. Educational Technology questionnaire (Albirini, 2006) was used to collect quantitative data. Focus group interview sessions were conducted as part of qualitative data collection process. The questionnaire was analyzed by SPSS 25.0. Thematic analysis was used for the interpretation of qualitative data. The results indicated that pre-service EFL teachers had moderately high competence level, perceptions towards using digital resources, and attitudes towards technology usage. The results also indicated that perceptions of the teachers towards use of educational technology largely impact their attitudes towards technology integration. In addition, the studies pointed out three primary obstacles faced in the process of technology integration: Individual, technical and lack of resources and knowledge.