The effects of transformational, transactional, and laissez-faire leadership styles on employee motivation: A quantitative study conducted on the private sector in Morocco
Dönüşümcü, işlemci ve lassaiz-faire liderlik tarzlarının çalışan motivasyonu üzerindeki etkileri: Fas'ta özel sektörde gerçekleştirilen bir miktarcı araştırma
  1. Tez No: 833969
  2. Yazar: IMAD TAOUIL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVRA BEDRİYE BAKER ARAPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü liderlik, işlemlere dayalı liderlik, laissez-faire liderlik, çalışan motivasyonu, özel sektör, Transformational leadership, transactional leadership, laissez-faire leadership, employee motivation, private sector
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yöneticiler İçin İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Liderlik tarzları ve çalışan motivasyonu üzerindeki etkileri bu araştırmanın temelini oluşturmaktadır. Çalışma, üç temel liderlik tarzına odaklanmaktadır: dönüşümcü, işlemlere dayalı ve lassaiz-faire. Veriler çeşitli çalışanlardan kapsamlı bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Bulgular, dönüşümcü ve işlemlere dayalı liderlik tarzlarının çalışan motivasyonunu önemli ölçüde artırdığını ortaya koymaktadır. Ancak, lassaiz-faire liderliğin motivasyon üzerindeki etkisi daha az tutarlı bulunmuştur. Çalışma aynı zamanda motivasyonun karmaşıklığını vurgulayarak liderlerin tarzlarını çalışanlarının benzersiz ihtiyaçlarına ve hedeflerine uyarlama ihtiyacını ortaya koymaktadır. Bu araştırma, liderlik ve motivasyon üzerine devam eden tartışmalara katkı sağlamakta olup liderlere, yöneticilere ve kuruluşlara değerli içgörüler sunmaktadır. Ayrıca, özellikle farklı sektörlerde ve coğrafi konumlarda bu dinamik etkileşimi daha fazla araştırmak için gelecekteki çalışmalara olan ihtiyacı vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Leadership styles and their impact on employee motivation form the crux of this research. The study focuses on three primary leadership styles: transformational, transactional, and laissez-faire. Data was collected through a comprehensive survey from a diverse range of employees. The findings reveal that transformational and transactional leadership styles significantly enhance employee motivation. However, the influence of laissez-faire leadership on motivation was found to be less consistent. The study also underscores the complexity of motivation, suggesting the need for leaders to adapt their style to the unique needs and aspirations of their employees. This research contributes to the ongoing discourse on leadership and motivation, providing valuable insights for leaders, managers, and organizations. It also highlights the need for future studies to further explore this dynamic interplay, particularly in different sectors and geographical locations.