Meme kanseri hastalarında neodjuvan tedaviye yanıtı öngörmede serum adipokinlerinin rolü
The role of serum adipokines in predicting response to neoadjuvant therapy in breast cancer patients
- Tez No: 833980
- Danışmanlar: PROF. DR. MERT MAHSUNİ SEVİNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Neodjuvan Tedavi, Adipokinler, adiponektin, leptin, resistin, Breast cancer, Neoadjuvant Therapy, Adipokines, Adiponectin, Leptin, Resistin
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Lokal olarak ilerlemiş meme kanserlerinde neoadjuvan tedavi uzun yıllardır kullanılan ve başarısı görülmüş bir tedavi stratejisidir. Ancak buna rağmen tedaviye yanıt hastalar arasında farklılıklar göstermektedir; bazı hastalarda patolojik tam yanıt elde edilebilirken, diğerlerinde tedaviye yanıt alınamamakta ve bazı durumlarda hastalık ilerlemesi görülebilir. Yanıtın öngörülebilirliği tedavi sırasını ve şeklini değiştirebilir. Bu çalışmada, lokal ileri meme kanserli hastalarda neoadjuvan tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde meme kanseri gelişme riski ile ilişkili olduğu bilinen serum adipokinlerinin prediktif değeri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntemler: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Temmuz 2021- Şubat 2022 tarihleri arasında başvuran ve neoadjuvan tedavi planlanan evre II-III meme kanseri hastaları çalışmaya dahil edildi. Hastalardan tedavi öncesi kan örnekleri alınmış ve serum adipokinleri (adiponektin, leptin, resistin ve adipsin) çalışılmıştır. Hastaların demografik özellikleri ve klinik verileri kaydedilmiştir. Hastaların neodjuvan tedavi sonrası MR ile görüntülemeleri incelenmiş ve tedaviye yanıt açısından 3 farklı gruba ayrılmıştır. Bulgular: Çalışmaya toplam 58 hasta dahil edildi. Gruplar arasında demografik veriler, tümörlerin Tru-Cut biopsi sonuçları (Tru-cut PR sonuçları hariç, p:0,05), ameliyat sonrası tümörün patolojik değerlendirilmesi, hemogram değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Serum adiponektin, leptin, resistin ve adipsin değerlerinin her iki grupta benzer olduğu ve neoadjuvan tedaviye tam yanıt verenler ile vermeyenler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı saptandı. Sonuç: Çalışmamızda serum adipokinlerinin lokal ileri evre meme kanserli hastalarda neoadjuvan tedaviye yanıtı öngörmede prediktif değere sahip olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Neoadjuvant therapy in locally advanced breast cancers has been a long-standing and successful treatment strategy. However, the response to treatment varies among patients; while some patients may achieve a pathological complete response, others may not respond to treatment, and in some cases, disease progression may occur. The predictability of the response can alter the sequence and form of treatment. This study investigated the predictive value of serum adipokines known to be associated with the risk of developing breast cancer in evaluating the response to neoadjuvant therapy in patients with locally advanced breast cancer. Materials and Methods: Patients with stage II-III breast cancer who applied to Istanbul Training and Research Hospital between July 2021 and February 2022 and planned for neoadjuvant therapy were included in the study. Pre-treatment blood samples were taken from the patients, and serum adipokines (adiponectin, leptin, resistin, and adipsin) were studied. Demographic characteristics and clinical data of the patients were recorded. Post-neoadjuvant therapy MR imaging of the patients was examined, and they were divided into 3 different groups based on the response to treatment. Results: A total of 58 patients were included in the study. There was no statistically significant difference between the groups in terms of demographic data, Tru-Cut biopsy results of tumors (except Tru-cut PR results, p: 0.05), postoperative pathological evaluation of tumors, and hemogram values. It was found that serum adiponectin, leptin, resistin, and adipsin values were similar in both groups, and there was no statistically significant difference between those who responded completely to neoadjuvant therapy and those who did not. Conclusion: In our study, it was determined that serum adipokines do not have predictive value in predicting the response to neoadjuvant therapy in patients with locally advanced breast cancer.