İn vitro fertilizasyon sikluslarında luteal faz desteği amacıyla mikronize vajinal progesteron, intramusküler progesteron, subkutan progesteron ve oral didrogesteron kullanımının gebelik sonuçlarına etkisi
Assesment of the pregnancy outcome in in vitro fertilisation cycles; comparison of intramusculer progesterone, micronised vaginal progesterone, subcutaneous progesterone and oral dydrogesterone for luteal phase support
  1. Tez No: 833984
  2. Yazar: SENANUR OYUNCAKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH İLHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: In Vitro Fertilization, Luteal Phase Support, Progesterone
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Çalışmamızda İn Vitro Fertilizasyon (IVF) sikluslarında oral didrogesteron, vajinal progesteron, intramusküler progesteron, subkutan progesteron kullanımının gebelik sonuçlarına etkisini ortaya koymayı, gebelik sonuçlarına etkisinin prospektif olarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmamız Nisan 2023, Kasım 2023 tarihleri arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Tüp bebek Polikliniği' ne infertilite nedeniyle başvuran İn Vitro Fertilizasyon- İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (IVF- ICSI) uygulamasını takiben taze embriyo transferi yapılan 120 hastayı kapsamaktadır. Çalışmamız prospektif olarak yürütülmüştür. Çalışmaya dahil edilen olgularda, 1. grup intramusküler progesteron, ikinci grup vajinal progesteron, 3.grup oral didrogesteron, 4. grup subkutan progesteron olarak belirlenmiştir. Katılımcılar Kadın Doğum asistan hekimi tarafından kura yöntemi ile tabakalandırılmıştır. Luteal faz desteği için; 1. gruba intramusküler progesteron (50 miligram (mg) Progestan 1x1 pozoloji), intravajinal progesteron (200mg Progestan 3x1 pozoloji), oral didrogesteron (10 mg Duphaston 3x1 pozoloji), subkutan progesteron (25 mg Progestan Dex 1x1 pozoloji) uygulandı. Tüm sikluslarda taze embriyo transferi (ET) uygulandı.Transfer sonrası 12. günde β-human koryonik gonadotropin (β-hCG) 20 mikro internasyonel ünite (mİU)/ mililitre (ml) ve üstü değerler pozitif olarak değerlendirildi. Transfer sonrası 12. günde bakılan serum progesteron düzeyleri ve gebelik pozitif/ negatiflik durumu değerlendirildi. Gruplar gebelik sonuçları açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Gruplar arasında biyokimyasal gebelik durumu açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Gebelik negatif-Gebelik pozitif sınıflaması referans alınarak yapılan 12.Gün Progesteron değişkeninin kesim noktası (cut-off point) 30, 405 olarak tespit edilmiştir. 12.Gün Progesteron değeri için duyarlılık %69.60, seçicilik %92.80 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Intamusküler progesteron, intravajinal progesteron, oral didrogesteron, subkutan progesteron ile yapılan luteal faz desteği ile benzer gebelik oranları elde edilmiştir. Hastalara kullanım yolları anlatılarak, maliyet ve yan etki profile göz önünde bulundurularak kişiye özel luteal faz desteği seçilebilir. Anahtar Kelimler: İn Vitro Fertilizasyon, Luteal Faz Desteği, Progesteron
Özet (Çeviri)
Objective: Our study aimed to reveal the effect of oral dydrogesterone, vaginal progesterone, intramuscular progesterone and subcutaneous progesterone use in In Vitro Fertilization (IVF) cycles on pregnancy outcomes and to prospectively compare the effects on pregnancy outcomes. Methods: Our study covers 120 patients who applied to the Istanbul Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic In Vitro Fertilization Polyclinic due to infertility between April and November 2023, and underwent fresh embryo transfer following In Vitro Fertilization- Intracytoplasmic Sperm Injection (IVF- ICSI) application. Our study was conducted prospectively. One patient was included in the study only once. In the cases included in the study, the 1st group was determined as intramuscular progesterone, the second group as vaginal progesterone, the 3rd group as oral dydrogesterone, and the 4th group as subcutaneous progesterone. Participants were stratified by the Obstetrics and Gynecology Resident using the lottery method. Starting from the day of oocyte retrieval, patients administered intramuscular progesterone (50 mg Progestan 1x1 posology), intravaginal progesterone (200 mg Progestan 3x1 posology), oral dydrogesterone (10 mg Duphaston 3x1 posology), subcutaneous progesterone (25 mg Progestan Dex 1x1 posology). Fresh embryo transfer was applied in all cycles. β-hCG levels of 20 mIU/ml and above on the 12th day after transfer were considered positive. Serum progesterone levels and pregnancy positive/negative status were evaluated on the 12th day after the transfer. The groups were compared in terms of pregnancy outcomes. Results: No statistically significant difference was detected between the groups in terms of biochemical pregnancy status. The cut-off point of the Day 12 Progesterone variable, which was made with reference to the pregnancy negative-pregnancy positive classification, was determined as 30,405. Sensitivity for Day 12 Progesterone value was calculated as 69.60 % and specificity was calculated as 92.80 %. Outcome: Similar pregnancy rates were obtained with luteal phase support with intramuscular progesterone, intravaginal progesterone, oral dydrogesterone, and subcutaneous progesterone. By explaining the way of use, and side effects to the patients, personalized luteal phase support can be selected by taking into account the cost and side effect profile.