Yoğun bakım ünitesinde eritrosit transfüzyonu stratejisinin yönlendiricisi olarak oksijen ekstraksiyon oranının değerlendirilmesi
Evaluation of oxygen extraction rate as a guide red blood cell transfusion strategy in intensive care unit
- Tez No: 834033
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AKSUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anemi, Eritrosit Transfüzyonu, Fizyolojik Tetikleyiciler, Oksijen Ekstraksiyon Oranı, Oksijenasyon Parametreleri, Anemia, Erythrocyte Transfusion, Physiological Triggers, Oxygen Extraction Ratio, Oxygenation Parameters
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Amaç: Oksijenasyon temelli fizyolojik tetikleyicileri göz önünde bulunduran kişiselleştirilmiş bir yaklaşım, bireyselleşmiş transfüzyon stratejilerini geliştirebilir. Bu çalışma, O2ER'ye odaklanarak eritrosit transfüzyonunun oksijenasyon parametreleri üzerindeki etkisini değerlendirmeyi ve kritik hastalarda transfüzyon ilişkili klinik sonuçları araştırmayı amaçlamaktadır. Yöntem: Yoğun bakım transfüzyon protokollerine göre eritrosit transfüzyonu alan, kanamayan hastalarda prospektif, gözlemsel bir çalışma yürütülmüştür. Hastalar transfüzyon öncesi O2ER düzeylerine göre (%30 eşik değer) iki grupta değerlendirilmiştir. Birincil sonuç transfüzyon sonrası O2ER'deki değişiklik yüzdesini içerirken, ikincil sonuçlar transfüzyonla ilişkili olumsuz olayları, mekanik ventilasyon süresini, yoğun bakım ve hastanede kalış süresinin yanı sıra mortalite gelişimini içermektedir. Bulgular: Transfüzyon ile O2ER>%30 grubu ScvO2, O2ER gibi oksijenizasyon belirteçlerinde iyileşme gösterirken diğer grupta ise bu değişim saptanmamıştır. Bunun yanında CaO2, CcvO2 ve serebral NIRS transfüzyon sonrası her iki grupta da artış göstermiştir. Ancak mekanik ventilasyon ve vazopressöre bağlı gün sayısı, yoğun bakım ve hastanede kalış süresi gibi klinik sonuçlar gruplar arasında fark oluşturmamıştır. Ayrıca 7, 28 ve 90 günlük sağkalım oranları benzer saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamız eritrosit transfüzyonunun başta O2ER olmak üzere oksijenasyon parametreleri üzerindeki etkisine dair umut verici bilgiler ortaya çıkarsa da, bu değişikliklerin anlamlı klinik sonuçlara dönüşmediği görülmüştür. Bu nedenle çeşitli oksijenasyon parametreleri transfüzyon kararlarına entegre edilerek gelecekteki çalışmalar ile daha incelikli ve hasta merkezli bir yaklaşım mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: A personalized approach considering oxygenation-based physiological triggers may enhance the development of individualized transfusion strategies. This study aims to assess the impact of erythrocyte transfusion on oxygenation parameters, with a focus on O2ER, and explore transfusion-related clinical outcomes in critically ill patients. Method: A prospective observational study was conducted in a critically ill patient population receiving erythrocyte transfusion according to intensive care transfusion protocols. Patients were categorized into two groups based on pre-transfusion O2ER levels (30% threshold). Primary outcomes included the percentage change in O2ER after transfusion, while secondary outcomes encompassed transfusion-related adverse events, mechanical ventilation duration, intensive care, and hospital stay, along with mortality development. Results: The O2ER>30% group demonstrated improvements in oxygenation markers such as ScvO2 and O2ER, while these changes were not observed in the other group. Additionally, variables including CaO2, CcvO2, and cerebral NIRS increased post-transfusion in both groups. However, clinical outcomes such as mechanical ventilation and vasopressor-dependent days, intensive care, and hospital stay did not differ between the groups. Furthermore, 7, 28, and 90-day survival rates were similar between the groups. Conclusion: While our study reveals promising insights into the impact of erythrocyte transfusion on oxygenation parameters, especially O2ER, these physiological changes did not translate into significant clinical outcomes. Therefore, a patient-centered approach, integrating various oxygenation parameters into transfusion decisions, may offer a more nuanced strategy for future clinical studies.