Çocuk yoğun bakım ünitesinde izlenen travam hastalarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of trauma patients in pediatric intensive care unit
  1. Tez No: 266672
  2. Yazar: FATİH TURNA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZİK YENER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatric trauma, mortality, outcome, risk factors
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Travma gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde 1-17 yaş grubu çocuklarda en sık ölüm nedenidir. Tüm travmaların %25`i çocukluk yaş grubunda olup bu yaş grubundaki ölüm nedenlerinin %49`unu oluşturmaktadır.Bu çalışmada Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi çocuk yoğun bakım ünitesinde Kasım 2005 ile Kasım 2009 yılları arasında izlenen 1 ay - 18 yaş aralığında çocuk travma hastalarını geriye dönük olarak inceleyerek, kliniğimizin verilerini ortaya koymayı amaçladık. Çalışma grubumuzdaki 61 hastanın 19`u(%31.1) kız, 42`si(%68.9) erkekti ve hastaların ortanca yaşı 48 ay(3-180 ay) olarak bulundu. Trafik kazaları(%55) en sık yaralanma nedeniydi. Hastaların tümünde kafa travması vardı. İzole kafa travması 22 (%36,1) hastada saptandı, 39 (%63,9) hastada ise çoklu travmalar mevcuttu. Hastaların 45`inde(%73,8) ciddi kafa travması nedeniyle mekanik ventilasyon ihtiyacı vardı. Mekanik ventilatörde kalış süresi ortanca 4(1-113) gündü. Hastaların 31`inde (%50,8) hipotansiyon nedeniyle pozitif inotrop destek ve 41`inde (%67,2) ilk 24 saat içerisinde eritrosit transfüzyonu ihtiyacı olmuştu. Hastaların ilk 24 saat içindeki en yüksek kan şekeri düzeyine bakıldığında 10`u(%16,4) normoglisemik, 51`i(%83,6) hiperglisemikti. Hastaların PRISM skor ortanca değeri 20,5 (0-64), GKS ortanca değeri 7,85 (3-15), TRISS ortanca değeri %68 (1,8-99,6), RTS ortanca değeri 4,59 (0,01-7,84), ISS ortanca değeri 25 (9-75) olarak bulundu. Takip ettiğimiz 61 hastanın 47`si (%77) yaşıyordu, 14`ü (%23) eksitus oldu. Mortalite %23 olarak saptandı. Hastaların GOS`a göre taburculukta ve altıncı ayda sonuçlarına bakıldığında taburculukta 20 hasta (%42,5) iyi sonuçlara, 27 hasta (%57,5) kötü sonuçlara, 6. ayda ise 37 hasta (%78,7) iyi sonuçlara, 10 hasta (%21,3) ise kötü sonuçlara sahipti.Pozitif inotrop destek ihtiyacı, PRISM, TRISS, ISS, RTS, GKS, kan ?ekeri düzeyi, mekanik ventilasyon ihtiyacı ve başvurudaki baz açığı mortaliteye etkili faktörler olarak bulunmuştur. Bunun yanında PRISM, TRISS, ISS, RTS, GKS, kan şekeri düzeyi, başvurudaki baz açığı, yoğun bakımda ve hastanede yatış süreleri taburculukta ve 6. ayda sonuçlar açısından etkili faktörler olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Trauma is the leading cause of death among 1-17 age group of children in developing and developed countries.Twenty five percentages of all traumas occur childhood and also include %49 cause of death on this age group.Within that search, by retrospectively examining the pediatric trauma patients between 1month-18 years old who were observed between November 2005 and November 2009 in the pediatric intensive care unit of Ondokuz Mayıs University Medical Faculty, we intended to present the data of our clinic. Nineteen(%31,1) of the 61 patients were female and the other 42 (%68,9) patients were male and the median age of patient was 48 months. Traffic accidents (%55) were leading cause of injury. All patients have head injury. In 22(%36,1) patients only head injury was found however other 39(%63,9) patients have multiple injury. Fortyfive (%73,8) patients need to have mechanical ventilation because of serious head injury. Median length of stay in mechanical ventilation was 4(1-113) days. In 31(%50,8) patient need to have positive inotrope support and in 41(%67,2) patient need to blood transfusion within the first 24 hours. When the highest blood glucose level within the first 24-hour of the patients was tested and 10 (%16,4) of patients were normoglycemic, 51(%83,6) of patients were hyperglycemic. Patients PRISM score median value was 20,5 (0-64), GKS median value was 7,85 (3-15), TRISS median value was %68 (1,8-99,6), RTS median value was 4,59 (0,01-7,84), ISS median value was 25 (9-75). Among the follow-up 61 patients, 47(%77) of them alive but 14 (%23) of them were dead. Mortality rate was calculated 23 percent. According to patient`s GOS, 20 (%42,5) patients have good outcome and 27(%57,5) patients have bad outcome at discharge however six month`s later 37 (%78,7) patient have good outcome and 10 (%21,3) patients have bad outcome.Needs for positive inotrope support, PRISM, TRISS, ISS, RTS, GKS, blood glucose level, need for mechanical ventilation and initial base deficit were factors that affect mortality. Along with that, PRISM, TRISS, ISS, RTS, GKS, blood glucose level, base deficit in the application, the hospitalization duration both in hospital and intensive care unit are assigned to be influential factors on outcome at the time of discharge and 6th month.