Serebral palsili çocukların ailelerinin boyun ağrısı ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of neck pain and quality of life of families of children with cerebral palsy
  1. Tez No: 834078
  2. Yazar: DİLEK AKGÜL BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKIN UĞRAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, Boyun Ağrısı, Yaşam Kalitesi, Bakım Yükü, Bakım Verme, Cerebral Palsy, Neck Pain, Quality of Life, Maintenance Burden, Care Giving
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmada, serebral palsi (SP) tanısına sahip çocuğu olan ailelerin boyun ağrısı ve boyun ağrısı ile ilişkili yaşam kalitelerini (YK) değerlendirmek ve sağlıklı çocuğa sahip ailelerle karşılaştırmak; SP'li çocukların vücut ağırlığı ve mobilite durumları ile boyun ağrısı, depresyon ve YK arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Meteryal ve Metod: SP tanısı almış 88 çocuğun bir aile bireyi (anne veya baba) ve sağlıklı gelişim gösteren 88 çocuğun bir aile bireyi (anne veya baba) olmak üzere toplam 176 katılımcı çalışmaya alındı. Katılımcılar Katılımcı Bilgi Formu, Kaba Motor Fonksiyon Sınıflama Sistemi (KMFSS), Servikal gonyometrik ölçüm, Boyun Özürlülük Sorgulama Anketi (NDI), Boyun Ağrısı ve Sakatlık Skalası için VAS (BASVAS), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Short Form 36 Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36) ile değerlendirildi. Bulgular: SP'li çocuklara sahip ailelerin sağlıklı çocuğa sahip ailelere göre NDI, BASVAS, Servikal Gonyometrik Ölçüm, BDÖ ve SF-36 parametreleri anlamlı farklılıklar vardı. SP'li çocuk ebeveyni sağlıklı çocuk ebeveynine göre daha fazla boyun ağrısı (p.05), daha fazla depresyon (p.05) bulundu. Sonuç: Bu çalışmada SP'li çocuklara sahip ailelerin sağlıklı çocuklara sahip ailelere göre boyun ağrısı varlığı, boyun ağrı şiddeti, servikal EHA limitasyonu ve depresyonun daha fazla görüldüğü ve SP'li çocuğa sahip olmanın YK'ni azalttığı saptanmıştır. SP'li çocuğa sahip ailelerin boyun ağrısı, ebeveynlerin YK'nin etkilenimi dolayısıyla önemlidir ve göz ardı edilmemelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, to evaluate neck pain and quality of life (QOL) associated with neck pain in families with children diagnosed with cerebral palsy (CP) and to compare it with families with healthy children. It was aimed to examine the relationship between body weight and mobility status of children with CP and neck pain, depression and QOL. Material and Mehtod: A total of 176 participants, including a family member (mother or father) of 88 children with CP and a family member (mother or father) of 88 children with healthy development, were included in the study. Participants were evaluated with the Participant Information Form, Gross Motor Function Classification System (KMFSS), Cervical goniometric measurement, Neck Disability Questionnaire (NDI), VAS for Neck Pain and Disability Scale (BASVAS), Beck Depression Scale (BDI), Short Form 36 Quality of Life Scale (SF-36). Results: There were significant differences in NDI, BASVAS, Cervical Goniometric Measurement, BDI and SF-36 parameters in families with children with CP compared to families with healthy children. The parent of the child with CP had more neck pain (p.05), more depression (p>.05) than the parent of the healthy child. p.05). Conclusion: In this study, it was determined that the presence of neck pain, neck pain severity, cervical ROM limitation and depression were more common in families with children with CP compared to families with healthy children, and having a child with CP decreased QoL. Neck pain in families with a child with CP is important because of the influence of parents' QOL and should not be ignored.