Ankara ili Beypazarı ilçesinde havuç üretimi ve pazarlaması
Carrot production and marketing in Beypazarı district of Ankara province
- Tez No: 83412
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN ERAKTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Havuç, Ekonomik Analiz, Sermaye Yapısı, Saf Hasıla, Tarımsal Gelir, Aile Geliri, Rantabilite, Üretim Maliyeti, Pazarlama Masrafları, Pazarlama Hizmetleri, Pazarlama Kuruluşları, Havuç İç ve Dış Pazarlaması, Carrot, Economic Analysis, Capital Structure, Net Profit, Agricultural, Income, Family Income, Profitability, Production Cost, Marketing Costs, Marketing Services, Marketing Firms, Domestic and Foreign Trade of Carrot. IV
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ ANKARA İLİ BEYPAZARI İLÇESİNDE HAVUÇ ÜRETİMİ VE PAZARLAMASI Hüseyin VELİOĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Selahattin ERAKTAN 1999, Sayfa: 138 Bu araştırmanın amacı, Ankara îli Beypazarı İlçesi'nde havuç üretiminin ekonomik durumu ve pazarlama yapısının incelenmesidir. Bu amaçla ilçede havuç üretiminin yoğun olarak yapıldığı 10 köyden tesadüfi tabakalı örnekleme yöntemi ile 58 örnek işletme seçilmiştir. Yörede havuç pazarlaması alanında faaliyet gösteren 10 firma, 11 soğuk hava deposu, 1 üretim ve pazarlama kooperatifi, 1 adet havuç paketleme ve sınıflandırma tesisi ve 1 adet havuç işleme tesisi yöneticilerine de anket uygulanmıştır. Tarım işletmeleri ve pazarlama kuruluşlarına uygulanan anket ile havuç üretimi ve pazarlaması ile ilgili veriler toplanmış ve bunlar analiz edilmiştir. Havuç yetiştiren tarım işletmelerinde ortalama işletme arazisi 96,84 dekar ve havuç yetiştirilen arazi genişliği ise 16,82 dekardır. İşletmelerde ortalama nüfus 6,02 kişi,işletme başına ortalama aktif sermaye 10.932.298.281,2 TL ve aktif sermayenin % 75,06 çiftlik sermayesi ve % 24,94'ü ise işletme sermayesidir. Ortalama saf hasıla 297.647.298,9 TL, ortalama tarımsal gelir, 301.344.972,9 TL, aile geliri 351.727.659,2 TL ve ortalama rantabilite oranları ise % 4'ten düşüktür. İşletmelerde ortalama havuç maliyeti 13.629,9 TL/kg, çiftçi eline geçen havuç fiyatı 9.751,5 TL/Kg ve ürünün biriminden üreticilerin zararının ise 3.878,4 TL/Kg olduğu saptanmıştır. İşletmelerde üretilen havucun % 89,29'u pazara arz edilmektedir. Havuca üreticiler ve pazarlama kuruluşlarınca yapılan pazarlama hizmetlerinde bazı eksiklikler saptanmıştır. Pazarlama kuruluşlarının Ankara'ya sevk ettikleri ürüne yaptıkları pazarlama masrafları 6.998 TL/Kg ve İstanbul iline sevk edilen ürünlerde ise 8.678 TL/Kg olup, kuruluşların net pazarlama marjları sırasıyla 8.269,5 TL/Kg ve 9.230,5 TL/Kg'dır. İlçede havuç işleme endüstrisi yeterince gelişmemiştir. Ülkemizde üretilen havucun % 2,5-3,5'u dış pazarlamaya konu olmakta ve havuç pazarlanan ülkeler yıllar itibariyle büyük ölçüde değişmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis CARROT PRODUCTION AND MARKETING IN BEYPAZARI DISTRICT OF ANKARA PROVINCE Hüseyin VELİO?LU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Agricultural Economics Main Branch Supervisor: Prof.Dr.Selahattin ERAKTAN 1999, Page: 138 The aim of this study is to investigate the economic situation and marketing structure of carrot production in Beypazarı District of Ankara Province. For this aim, 58 farms were selected by stratified random sampling method from 10 villages which had densely carrot production in district. Also the managers of 10 carrot marketing firms, 11 deep freeze depot, 1 carrot packaging and classification firm and 1 carrot processing firm were made questionnaire. The data about carrot production and marketing were collected from farms and marketing firms by survey and analysed. On these farms, the avarege farm land is 96,84 decar and carrot sown area is 16,82 decar. The average population of farms is 6,02 persons, average fixed assets per farm is10.932.298.281,2 TL's and the 75,06 per cent of fixed assets are formed from land capital and 24,94 percent are operating capital Average net profit, agricultural income and family income fer farm are respectively 297.647.298,9 TL's, 301.344.972,9 TL's and 351.727.659,2 TL's and average rantability ratios are less than 4 per cent. On these farms the average carrot production cost is 13.629,9 Tl/kg, the sales price is 9.757,5 TL/kg and the loss is 3.878,4 TL/kg were determined. The 89,29 percent of carrot production is presented to market on farms. Some deficiencies of marketing services were fixed which done by producers and marketing firms. Marketing costs of carrot marketing firms which sold to Ankara and Istanbul are respectively 6,998 TL/kg and 8.678 TL/kg and marketing margins of are 8.269 TL/kg and 9.230,5 TL/kg. The carrot processing industry hasn't been developed sufficiently. In Turkey the amount 2,5 - 3,5 percent of carrot production is subject to the foreign trade and the countries that imported carrot have been changing from year to year.