Ankara ili Beypazarı ilçesinde havuç yetiştiriciliğinin ekonomik analizi ve çevresel sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmesi
An economic analysis and evaluation of carrot cultivation in Beypazari district of Ankara province in terms of environmental sustainability
  1. Tez No: 844581
  2. Yazar: MUHAMMED ERAY ÜNVER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HARUN HURMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Havuç Yetiştiriciliği, Havuç Maliyet Analizi, Tarımda Sürdürülebilirlik, Çevresel Duyarlılık, Beypazarı, Carrot Cultivation, Carrot Cost Analysis, Agricultural Sustainability, Environmental Sensitivity, Beypazarı
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Dünya nüfusu sürekli artmaktadır. Ancak tarımsal üretimi ve verimliliği aynı oranda artırmak mümkün değildir. İklim değişikliğinin meydana getirdiği çevresel sorunların giderek artması, kuraklık, dünya çapında meydana gelen pandemi, gıda güvenliği ve arzı konusunda yarattığı farkındalık tarımın ulusal ekonominin ana sektörlerinden biri olma özelliğini bir kez daha ortaya koymuştur. İnsan sağlığı ve temel gıda ihtiyaçlarının sağlanmasında ilk sıralarda gelen yaş sebze meyve sektöründe havuç önemli bir yere sahiptir. Çalışmanın materyali Ankara İli Beypazarı İlçesinde havuç yetiştiriciliği alanında faaliyet gösteren 96 üretici ile yüzyüze yapılan anketler sonucu elde edilen verilerden oluşmuştur. Yapılan çalışmada, havuç üreticilerinin doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliğine ilişkin bakış açısı faktör analizi kullanılarak açıklanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı, Ankara İli Beypazarı İlçesindeki havuç yetiştiriciliğinde 1 kg havuç maliyetinin hesaplanarak, brüt ve net kar analizini yapmak, sürdürülebilir tarımın 1. Dereceden etkileşim içinde olduğu üreticilerin çevre sorunları konusunda bilgi düzeylerini ölçmek ve farkındalık yaratmaktır. Çalışma sonucunda, bir kilogram havuç maliyeti 5,33 TL/kg, bir kilogram havuç net karı 1,42 TL/kg, gayrisafi üretim değeri 44.261,72 TL/da, brüt kar 13.735,20 TL/da, net kar 9.309,11 TL/da ve nispi kar 1,27 olarak hesaplanmıştır. Girdi maliyetlerinin yüksek oluşu, satış ve pazarlama alanında yeterli rekabet koşullarının oluşturulamaması ürünün kg maliyetinin yüksek, net karının ise düşük olmasına yol açmaktadır. Bu durumun ise üretimde sürdürülebilirliği olumsuz etkilediği gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
The population of world continues to grow steadily. However, increasing agricultural production and productivity at the same rate is not feasible. The escalating environmental issues caused by climate change, worldwide pandemics and a growing awareness of food security and supply have once again highlighted the significance of agriculture as a fundamental sector in the national economy. Carrots plays an important role in the production of fresh vegetables which hold an essential place in providing for human health and basic dietary reqiuerements. The research material is derived from data acquired through in-person surveys conducted with 96 producers engaged in carrot cultivation within the Beypazarı District of Ankara Province. In the conducted study, the perspective of carrot producers regarding the conservation of natural resources and sustainability has been eluciated through the utilization of factor analysis. The aim of this research is to calculate the cost of 1 kg of carrots in carrot cultivation in the Beypazarı District of Ankara Province, conduct a gross and net profit analysis, measure the level of knowledge among producers about environmental issues in which sustainable agriculture is directly involved, and create awareness. As a result of the study, the cost of one kilogram of carrots was calculated as 5,33 TL/kg, the net profit of one kilogram of carrots was 1,42 TL/kg, the gross production value was 44.261,72 TL/da, the gross profit was 13.735,20 TL/da, the net profit was 9.309,11 TL/da, and the relative profit was calculated as 1,27. The high input costs and the inability to establish sufficient competitive conditions in the sales and marketing sector lead to a high cost and low net profit for the product. This situation is observed to have a negative impact on sustainability in production.