Algılanan destinasyon imajı, destinasyon kişiliği ve davranışsal niyetlerin ölçülmesi: Çeşme örneği
Measuring perceived destination image, destination personality and behavioral intentions: The case of Çeşme
- Tez No: 834153
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE ÖZDEMİR UMUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Destinasyon, Destinasyon İmajı, Destinasyon Kişiliği, Davranışsal Niyetler, Turizm Tecrübesi, Destination, Destination Image, Destination Personality, Behavioral Intentions, Tourism Experience
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada Türkiye'nin en önemli destinasyonlarından biri olan Çeşme'nin algılanan destinasyon imajı, destinasyon kişiliği ve davranışsal niyetleri ölçülmüştür. Bu bağlamda Çeşmeyi ziyaret etmiş yerli turistler araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmada niceliksel araştırma yöntemi kullanılmış ve 216 adet geçerli anket elde edilmiştir. Anketlerden elde edilen veriler doğrultusunda Çeşme'nin algılanan destinasyon imajı, destinasyon kişiliği ve turistlerin Çeşme destinasyonuna yönelik davranışsal niyetleri ölçülmüştür. Araştırma sonuçlarında Çeşme'nin destinasyon kişiliği üç boyut olarak tespit edilmiştir. Bu boyutlar;“Heyecan”“Samimiyet”ve“Yetkinlik”boyutları olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çeşme'nin destinasyon imajı beş boyutta ortaya çıkmıştır. Bu boyutlar;“deneyim kalitesi ”duygusal imaj“ ”çevre kalitesi“kültürel çekicilikler”“hizmet değeri”olarak tespit edilmiştir. Araştırmanın davranışsal niyet bulguları iki boyut altında belirlenmiştir. Bu boyutlar“tavsiye etme niyeti”ve“daha fazla ödeme niyeti ”olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the perceived destination image, destination personality and behavioral intentions of one of the most significant tourism destinations in Turkey, namely Çeşme, were measured. In this context, tourists who have visited Çeşme constitute the sample of the research. Quantitative research methodology was used in the research and 216 valid questionnaires were obtained. In line with the data gathered from the questionnaires, the destination personality of Çeşme and the personality traits reflecting the destination were analyzed. Findings of the research reveal that the destination personality of Çeşme has three dimensions of excitement“, ”sincerity“ and ”competence“. In addition, the destination image of Çeşme emerged in five dimensions of ”experience quality,“emotional image”,“environmental quality”,“cultural attractions”and“service value”. Furthermore, the behavioral intention findings of the study reveal two dimensions as“intention to recommend”and“intention to pay more”.