تفسير القرآن لشمس الدين محمد المقدسي لسورتي يس و الصافات دراسةً و تحقيقاً
Şemsüddîn Muhammed el-Makdisî'nin 'Tefsîru'l-Kur'ân' isimli eserinin edisyon kritiği (Yâsîn ve es-Sâffât Sureleri
- Tez No: 834178
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, el-Makdisî, Mısırlı Şems, Yasin, Saffat, Interpretation, Al-Maqdisi, Shams al-Masri, Sur Yasin ve Al Safat
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tezde, Mısırlı alim Şemsüddîn Muhammed eş-Şâfiî'nin“Kur'an Tefsiri”adlı eserinin Yâsîn ve es-Sâffât sureleri bölümü incelenmiş ve tahkik edilmiştir. Eser, me'sûr ve re'y tefsiri ile işârî tefsirin arasında bir denge kurması ve Kur'an'ın îcazının, ayetleri tefsir yoluyla ortaya konulması; ayetlerin belagatinin, ifade yapısını, yapısal güzelliklerinin vurgulanması gibi yönlerden temayüz etmektedir. Yazarın ayetlerin edebî ve belagat yönüne olan ilgisi ve eserde ortaya koyduğu akait ve fıkıh alanında ortaya temas ettiği çeşitli ilmi meseleler esere büyük değer katmaktadır. Çalışmanın dirase kısmında müellifin biyografisi ve ilmi yönü ortaya konulmuştur. Tahkik bölümünde ise eserin farklı nüshaları karşılaştırılarak modern imla kuralları da dikkate alınarak metin doğru bir şekilde bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Metinler arasındaki farklılara dipnotta işaret edilmiştir. Makdisî'nin İmam Kurtûbi'den büyük ölçüde etkilendiği; onun,“el-Câmiʽ li ahkâmi'l-Kur'ân”adlı eserinden çok nakillerde bulunduğu görülmektedir. Ayrıca Yâsîn ve es-Sâffât surelerinin tefsirinde, kendisinden önceki büyük âlimlerden geniş bir şekilde yararlanması; dilbilgisi konularında Sîbeveyhi, Kisâî, Zeccâc gibi dil bilimcilerden alıntılar yapması dikkat çekmektedir. Yine müfessirlerden ve hadis alimlerinden de fazlaca nakil yaptığı görülmektedir. Ancak bu nakilleri kimlerden yaptığına yer vermemiştir. Tefsirinde bazı İsrailiyat kabilinden rivayetleri ve hadisler bulunsa da, bu durum eserin genel önemini ve değerini azaltmamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the investigation of“Interpretation of the Qur'an”Sur Yasin ve Al Safat, by the Egyptian scholar Shams al-Din Muhammad al-Shafi'i (d. 893 AH), The importance of this explanation comes from the scientific value of the book in which its author combined three kınd of interpretation: by maxim, by opinion and by indication. As well as his interest in highlighting the miraculousness of the Qur'anic expression through the interpretation of the verses and showing their rhetorical aspects, the strength of the expressions, the sweetness of the pronunciation and the beauty of the composition. It also shows the author's interest in the grammatical aspects and reading ways of Quran, and the diversity of the scientific issues contained in it, such as doctrinal and jurisprudential issues, etc., which gives the book great value. In the study department, the researcher followed the descriptivehistorical approach when translating the Egyptian sun and defining his biography and scientific, and in the investigation department, he followed the scientific approach in commenting and documentation, where the text was written, controlled, compared between its copies, proving the differences between them, and documenting sayings and sayings and attributing them to their sources. The most prominent findings of the research are: Al-Shams al-Masry was influenced by Imam al-Qurtubi in a great and clear way in the content of his interpretation, in his methodology, and in what he transmitted from his book“Al-Jami' li Ahkam al-Qur'an”, and in his interpretation of Sur Yasin ve Al Safat, he benefited from the great scholars who preceded him, in various sciences, knowledge and arts. Also, Al-Masry was dominated by a large number of quotations from commentators, grammarians, and linguists, without attributing or referring to the sources of these quotations. Likewise, his interpretation contained many weak Israeli narrations, and numbers of weak hadiths, but this does not diminish the importance of the book and its great benefit.