Exploring glycemic control, self-care management and covıd-19 experience among patients with type 2 diabetes mellitus in community pharmacies
Serbest eczanelerde tip 2 diabetes mellitus hastalarinda glisemik kontrol, öz bakim yönetimi ve covid-19 deneyiminin araştirilmasi
- Tez No: 834299
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHA BERİL KADIOĞLU YAMAN, DOÇ. DR. ABDIKARIM MOHAMED ABDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Type 2 diabetes mellitus, adherence, self-care, glycemic control, COVID-19
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Diyabet, kronik hastalıkları olan bireyler için COVID-19 salgını sırasında ortaya çıkan zorluklarla daha da kötüleşen, önemli sağlık etkileri olan kronik bir hastalıktır. Bu çalışma, pandemi sırasında Türkiye'deki T2DM hastalarının öz bakım yönetimi, tedaviye uyuncu, glisemik kontrolü ve COVID-19 deneyimlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tanımlayıcı nitelikte bir araştırma olan çalışmamız, 67 serbest eczaneden yaklaşık 2772 T2DM hastasaya ulaşıldı. Bu hastaların uygun bulunan 462 tanesi ile laboratuvar sonuçlarının yanı sıra MARS ve DSMQ anketlerinin Türkçe geçerli versiyonları kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: Ankete katılan hastaların yaklaşık %51'i COVID-19 geçirdiğini bildirdi. Önemli sayıda hasta (%58,9) tedaviye uyumsuz olarak tanımlandı ve tüm DSMQ alt ölçeklerinde önemli ölçüde daha düşük puan aldı. Sadece bir kısım hastanın (%33,3) hedef HbA1c veya hedef total kolesterol (%30,3) düzeylerine sahip olduğu görüldü. Yüksek DSMQ genel ölçek puanları, düşük HbA1c seviyeleri ve daha iyi ilaç uyumu ile ilişkilendirildi. Kötü glisemik kontrol ve çoklu komorbiditeler, COVID-19 nedeniyle hastaneye yatış veya acil servise yatışla ilişkilendirildi. Sonuç: Özellikle çoklu morbiditeleri olan diyabetik hastaların önemli bir oranının tedavi hedeflerine ulaşamadığı görülmektedir ve bu da mevcut sağlık sistemini zorlamaktadır. İlaç uyumunu, glisemik kontrolü ve öz bakım faaliyetlerini ele almak, diyabetik hastaları daha fazla desteklemek ve COVID-19 sonrası dönemde genel sağlık hizmeti sonuçlarını iyileştirmek için kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objective: Diabetes is a chronic disease with significant health implications, exacerbated by the challenges posed during the COVID-19 pandemic for individuals with chronic illnesses. This study evaluates self-care management, medication adherence, glycemic control, and COVID-19 experiences among T2DM patients in Türkiye during the pandemic. Materails and Methods: A cross-sectional design involved 2772 T2DM patients approached from 67 community pharmacists, with 462 eligible patients participating in the survey using a Turkish validated MARS and DSMQ questionnaires along lab results. Results: Nearly 51% reported experiencing COVID-19. A significant proportion (58.9%) were identified as non-adherent to their medications and scored significantly lower on all DSMQ subscales. Only a few (33.3%) achieved the target HbA1c level or total cholesterol (30.3%). Higher DSMQ general scale scores were associated with lower HbA1c levels and improved medication adherence. Poor glycemic control and multiple comorbidities were linked to hospitalization or ER admission due to COVID-19. Conclusion: A concerning proportion of diabetic patients failing to achieve treatment targets is seen, particularly those with multiple morbidities, adding strain to the current healthcare system. Addressing medication adherence, glycemic control, and self-care activities is critical for better supporting diabetic patients and improving overall healthcare outcomes in the post-COVID-19 era.