Yulaf unuyla yapılan köftelerde fizikokimyasal özelliklerin belirlenmesi ve akrilamid oluşumuna etkilerinin araştırılması
Determination of physicochemical properties of oat flour dumplings and investigation of their effects on acrylamide formation
  1. Tez No: 834326
  2. Yazar: DERYA ARAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SENEM GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Köfte, Yulaf unu, Akrilamid, TBARS, TPA, Meatball, Oat flour, Acrylamide, TBARS, TPA
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma köftelerin fonksiyonelliğini arttırmak için formülasyona ilave edilen yulaf ununun akrilamid oluşumuna etkisini tespit edebilmek ve köfte üretiminde yulaf unu kullanımının bazı fizikokimyasal (pişirme kaybı, nem, pH, renk, TBARS) ve tekstürel özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla kurulmuş ve yürütülmüştür. Farklı oranlarda (%2, %4, %6) yulaf unu ve (%6) oranında ekmek içi kullanılarak üretilen köfte örnekleri farklı sıcaklıklarda (180°C, 200°C, 220°C) sabit bir sürede (10dk) pişirilmiştir. Köfte üretiminin ardından örneklerin fizikokimyasal, tekstürel analizleri ve akrilamid analizi gerçekleştirilmiştir. Yulaf unu oranı ile pişirme kaybı arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (p0,05).
Özet (Çeviri)
This reasearch was established and carried out detect the effects of oat flour added to the formulation on acrylamide formation to increase the functionally of the meatballs and to determine the effects of oat flour use on some physicochemical (cooking loss, moisture, pH, color and TBARS) and textural properties in meatball product. The meatball samples were prepared by using oat flour at different rates (%2, %4, %6) and (%6) in-bread ratio were cooked at different temperatures (180°C,200°C,220°C) in a fixed time (10min).After the meatball production, the physicochemical, textural analysis and acrylamide analysis of the samples were performed. A significant difference was found between oat flour ratio and cooking loss (p0,05).