Kiraya verenin ayıptan sorumluluğu
  1. Tez No: 834357
  2. Yazar: HÜLYA ASLAN KOYUNCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA BİRİNCİ UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kira Sözleşmesi, Ayıptan Sorumluluk, Kiracının Seçimlik Hakları, Zamanaşımı, Lease Agreement, Liability for Defects, Tenant's Optional Rights, Statute of Limitations
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kira sözleşmesinde kiraya verenin asli borcu, kiralananı, sözleşmede belirlenen tarihte, kullanım amacına elverişli olarak kiracıya teslim etmek ve sözleşme devam ettiği sürece bu halde bulundurmaktır. Kiralananın öngörülen amacına elverişli kullanımını, önemli ölçüde azaltan veya imkânsızlaştıran noksanlıklardan ötürü kiraya veren, ayıbın giderilmesi sorumluluğu altına girecektir. İşte bu ayıplar sebebiyle Türk Borçlar Kanununda kiracıya seçimlik haklar tanınmıştır. Çalışmamızın ilk bölümünde kiraya verenin teslim borcunun kapsamı, kira sözleşmesinde ayıptan sorumluluk kavramı, ayıptan sorumluluğun hukuki niteliği, özellikleri ve şartları açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde kiraya verenin bu yükümlülüğün hükümleri, kiracının bu seçimlik haklarını kullanacağı zamanaşımı süreleri, ispat yükü, görevli ve yetkili mahkeme konuları Yargıtay kararları ve doktrindeki görüşler dikkate alınarak anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main obligation of the lessor in the lease agreement is to deliver the lease to the tenant on the date specified in the contract, suitable for its intended use, and to keep it in this state as long as the contract continues. The lessor shall be liable for the rectification of the defect due to deficiencies which significantly reduce or make impossible the use of the lessor for its intended purpose. Because of these defects, the tenant has been granted optional rights in the Turkish Code of Obligations. In the first part of our study, the scope of the lessor's delivery debt, the concept of liability for defects in the lease agreement, the legal nature, characteristics and conditions of the liability for defects are tried to be explained. In the second part, the provisions of this obligation of the lessor, the statute of limitations for the tenant to exercise these optional rights, the burden of proof, the issues of the competent and competent court are explained by taking into account the decisions of the Supreme Court and the opinions in the doctrine.