Sosyal medya bağımlılığının duygusal duyarsızlaşma üzerindeki etkisinin EEG ile incelenmesi
An EEG study on the effect of social media addiction on emotional desensitization
- Tez No: 834371
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EZGİ ILDIRIM ÖZCAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇER ESKİKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Bağımlılığı, Duygusal Duyarsızlaşma, Dijital Tükenmişlik, EEG, OİP, Social Media Addiction, Emotional Desensitization, Dijital Burnout, EEG, ERP
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Günümüz teknolojilerinin ve dijitalleşmenin olumsuz bir etkisi olarak sosyal medya bağımlılığı birçok yaş kesimi ve kültürü içine alarak yaygınlığını arttırmaktadır. Bu çalışmanın amacı sosyal medya bağımlılığının kişilerde sebep olduğu psikolojik etkilerden biri olan duygusal duyarsızlaşmayı incelemek ve beyin düzeyinde anlamlandırmaya çalışmaya yöneliktir. Örneklem 20-35 yaş arası sağlıklı 20 katılımcıdan oluşmaktadır. Katılımcıların 13'ü kadın (%65), 7'si erkeklerden (%35) oluşmaktadır. Karaca, Yıldırım, & Kulaksız (2019) tarafından geliştirilmiş Sosyal Ağ Ölçeği medyan değerlerine katılımcılar sosyal medya bağımlısı ve kontrol grubu olarak ikiye ayrılmıştır. EEG kaydında uyaran sunumu için negatif, nötr ve pozitif görseller seçilmiş olup negatif görseller şiddet içerikli uyaranlardan seçilmiştir. 10-20 uluslararası yerleştirme sistemine uygun 20 kanallı elektrotlar ile alınan EEG kaydı ile P300, N400 ve LPP bileşen değerleri incelenmiştir. Her bileşen ve beyin bölgeleri için grup karşılaştırmaları değerlendirilmiştir. Sosyal medya bağımlısı grubun genlik ve latans değerlerinde kontrol grubuna göre genel bir artış gözlemlenmiştir. Elde edilen veriler sonucunda sosyal medya bağımlılığının duygusal duyarsızlaşma geliştirmede etkili olabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
As a negative effect of today's technologies and digitalization, social media addiction is increasing its prevalence by including many age groups and cultures. The aim of this study is to examine emotional desensitization, which is one of the psychological effects caused by social media addiction in people, and to try to make sense of it at the brain level. The sample consists of 20 healthy participants between the ages of 20-35. 13 of the participants are women (65%), 7 of them are men (35%). According to the median values of the Social Network Scale developed by Karaca, Yıldırım, & Kulaksız (2019), the participants were divided into social media addict and control group. Negative, neutral and positive visuals were selected for the presentation of stimuli in the EEG recording, and negative visuals were selected from violent stimuli. The component values of P300, N400 and LPP were examined by EEG recording taken with 20-channel electrodes suitable for 10-20 international placement system. Group comparisons were evaluated for each component and brain regions. A general increase was observed in the amplitude and latency values of the social media addicted group compared to the control group. As a result of the data obtained, it was seen that social media addiction can be effective in developing emotional desensitization.