Farklı iki teknikle üretilen sprey yağsız süttozlarının bazı nitelikleri üzerine bir araştırma
A Study on some quality characteristics of spray dried skim milk powder produced by two different techincs
- Tez No: 83457
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA YETİŞMEYEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Skim milk powder, rotary atomizer, nozzle atomizer
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FARKLI İKİ TEKNİKLE ÜRETİLEN SPREY YAĞSIZ SÜTTOZLARININ BAZI NİTELİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Orgun DEVECİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Süt Teknolojisi Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Atilla YETİŞMEYEN 1999, Sayfa: 81 Jüri: Prof. Dr. Atilla YETİŞMEYEN Doç. Dr. Asuman GÜRSEL Yrd. Doç. Dr. Serdar AKIN Süttozu üretiminde farklı iki sprey kurutma yönteminin denendiği bu araştırmada hammadde olarak kullanılan inek sütü, yağ separasyonundan sonra vakum evaporatörü ile % 40 - % 45 kurumaddeye koyulaştırılmış, farklı iki sprey kurutma sistemi (rotary ve nozzle atomizörlü) kullanılarak kurutulmuştur. Üretilen süttozları nem ve ışık almayacak şekilde uygun ambalaj materyaliyle paketlenmiş ve 6 ay süre ile depolanmıştır. Depolamanın 0., 3. ve 6. aylarında süttozlaında duyusal, kimyasal ve fiziksel analizler yapılarak olası değişimler incelenmiştir. Üretilen süttozlarının rekonstitüsyon özelliklerinden çözünebilirlik ve dağılabilirliklerinin yanı sıra duyusal özellikleri, toplam asitlikleri, pH-değerleri, hacim ağırlıkları ile nem, kül, laktoz, yağ, toplam protein ve hidroksimetil furfurol (HMF) içerikleri de belirlenmiştir. Ayrıca elektron mikroskobu ile resimleri çekilen süttozu örnekleri partikül yapıları bakımından da karşılaştırılmışlardır. İncelenen özelliklerden toplam asitlik, pH-değeri, nem, kül, laktoz, yağ, toplam protein ve HMF içerikleri bakımından yöntemler arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Rotary atomizör ile üretilen süttozlarının çözünebilirlik ve dağılabilirlik özelliklerinin nozzle atomizörle üretilenlere göre daha iyi olduğu gözlenirken, nozzle süttozlarının daha yüksek hacim ağırlığına sahip oldukları belirlenmiştir. Süttozu örnekleri partikül yapılan açısından incelendiklerinde, her iki süttozu örneğinin de globuler (küresel) formda partiküllerden oluştuğu ancak nozzle süttozunu oluşturan partiküllerin daha küçük yapıda olduğu tespit edilmiştir. Depolama süresinin ise süttozlarrıın partikül yapısında deformasyona neden olduğu ve onların çözünebilirlik ile dağılabilirlik özelliklerini olumsuz etkilediği saptanmış, ayrıca depolama periyodunda her iki süttozu örneğinde de toplam asitlik, hacim ağırlığı, nem, laktoz ve HMF içeriklerinde artış, kül ve toplam protein içerikleri ile duyusal puanlarında ise azalma olduğu saptanmıştır. ANAHTAR KELİMELER : Yağsız süttozu, Rotary atomizör, Nozzle atomizör
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A STUDY ON SOME QUALITY CHARACTERISTICS OF SPRAY DRIED SKTM MILK POWDER PRODUCED BY TWO DIFFERENT TECHNICS Orgun DEVECİ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Dairy Technology Supervisor : Prof. Dr. Atilla YETİŞMEYEN 1999, Page: 81 Jury: Prof. Dr. Atilla YETİŞMEYEN Assoc. Prof. Dr. Asuman GÜRSEL Asst. Prof. Dr. Serdar AKIN In this study, cow's milk was used as a raw material. Following the fat seperation, milk was condensed to 40 - 45 percent total solids by means of a vacuum evaporator and dried by using two different drying techniques (rotary and nozzle atomizers). Powders obtained were packed in a suitable packaging materials which were air and light impermeable and stored for 6 months. The samples were analysed chemically, physically and organoleptically at the 0, 3 and 6 months of storage in order to monitor the possible changes. In addition to determination of the reconstition characteristics of produced milk powders such as solubility and dispersibility, their organoleptic properties, total acidity, pH-value, bulk density, content of humudity, ash, lactose, fat, total protein, hydroxmethyl furfural (HMF) contents were also examined. The milk powder samples, were compared to each other in terms of particle structure with the help of a Scanning Electron Microscopy (SEM). There were no statistically significant differences between the samples were found with regard to the pH, humudity, ash, lactose, fat, total protein and HMF level. While the bulk density of the nozzle milk powders were higher than their rotary counterparts, the solubility and dispersibility of milk powders produced by rotary atomizer were found to be higher than that of nozzle milk powder. The SEM pictures revealed that both milk powders had globular structures and the size of particles were smaller in nozzle - milk powder. It was observed that the storage-time caused deformation on particle structure of milk powders and influenced the solubility and dispersibility of them. Also, there were increases in total acidity, bulk density, humidity, lactose and HMF whereas decreases in ash total protein and organoleptic characteristics of both of milk powder samples, were recorded.