Hypocrisy about gender equality in Charlotte Brontë's Jane Eyre
Charlotte Brontë'nin Jane Eyre Romanındaki cinsiyet eşitliğine dair iki yüzlülük
- Tez No: 834689
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ METE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Jane Eyre, ikiyüzlülük, toplumsal cinsiyet eşitliği, ataerkil toplum, üstünlük, sosyal kurumlar, Jane Eyre, hypocrisy, gender equality, patriarchal society, superiority, social institutions
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Sınıflara ayrılmış Viktorya dönemi toplumu, her bireye doğumuna, mesleğine ve servetine göre bir sosyal statü tahsis edilecek şekilde yapılandırılmış ve siyaset, ekonomi, din ve kültür gibi toplumun tüm alanlarına yayılan sabit sosyal sınıf düzenlerini sürdürmüştür. Farklı sınıflardan ve cinsiyetlerden bireyler üzerinde derin etkileri olan bu katı sınıf düzeni karşısında, Charlotte Brontë'nin Jane Eyre romanı, kişisel özgürlük ve toplumsal cinsiyet eşitliği davasını savunmak için toplumsal geleneklere meydan okuyan ve onları altüst eden dikkate değer bir eser olarak durmaktadır. Jane Eyre romanı, yüzyılı aşkın bir süredir edebiyat dünyasında pek çok akademik tartışmaya konu olmuştur. Roman boyunca Brontë, Jane ve Rochester'ın evlenmeden önce eşitliğinin gerekliliğini savunur, ancak ilginç bir şekilde, romanın sonlarına doğru birbirlerini seven çiftin sosyal konumu birbirlerininkiyle yer değiştirir. Yazar, romanın başından sonuna kadar savunmuş olduğu cinsiyet eşitliği, Jane Eyre'in Rochester'a karşı sosyal konum olarak üstün olmasıyla son bulur. Bu durum Charlotte Brontë'yi cinsiyet eşitliğine dair ikiyüzlü bir tutuma sürüklemektedir. Bu tezde üzerine tartışılan sorulardan biri, Brontë'nin Jane Eyre'i okuyucuların düşünce ve duygularını harekete geçirmek için kasıtlı olarak Bay Rochester'a karşı üstünlüğüyle sonuçlandırıp sonuçlandırmadığıdır. Diğer bir soru ise okuyucuyu beklenmedik bir sonuçla şaşırtmak mıydı, yoksa Viktorya dönemi toplumunda yaygın olan kuralcı güç dinamiklerini altüst etmeye çalışan ikiyüzlü bir söylemi mi çağrıştırıyordur? Bu sorulara cevap ararken, birinci bölümde romandaki cinsiyet eşitliği, ikinci bölümde sosyal kurumlar ve üçüncü bölümde ise ataerkil topluma eleştiriler ve ikiyüzlülük kavramları ele alınmaktadır. Bu çalışmaya, Jane Eyre romanında ataerkil yapının sebep olduğu cinsiyet eşitsizliğinin eleştirilmesine rağmen, Jane Eyre kadın karakteri tarafından benzer şekilde erkek üzerine sosyal, ekonomik ve fiziki olarak kurulan üstünlüğün daha önce savunulan cinsiyet eşitliğini ortadan kaldırmasına neden olan ikiyüzlülük konu edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Stratified Victorian society was structured in such a way that each individual was assigned a social status according to birth, occupation and wealth, and maintained fixed social hierarchies that extended to all spheres of society, such as politics, economy, religion and culture. In the face of these rigid hierarchies, which had profound effects on individuals of different classes and genders, Charlotte Brontë's novel Jane Eyre stands as a remarkable work that challenges and subverts social conventions to champion the cause of personal freedom and gender equality. The novel Jane Eyre has been the focus of much academic debate in the literary world for over a century. Throughout the novel, Brontë argues for the necessity of Jane and Rochester's equality before marriage, but interestingly, towards the ending of the novel, the social class of the beloved couple is replaced by that of each other. The equality of the genders, which the author defends from the beginning to the end of the novel, ends with Jane Eyre's social status superiority over Rochester. This situation leads Charlotte Brontë to a hypocritical attitude towards gender equality. One of the questions discussed in this thesis is whether Brontë intentionally concludes Jane Eyre with her superiority over Mr Rochester in order to stimulate the readers' thoughts and emotions. Another question is whether it was meant to surprise the reader with an unexpected outcome, or whether it evokes a hypocritical discourse that seeks to subvert the normative power dynamics prevalent in Victorian society. In seeking answers to these questions, the first section focuses on gender equality in the novel, the second on social institutions, and the third on criticisms of patriarchal society and the concept of hypocrisy. In this study, although the gender inequality caused by the patriarchal structure in the novel Jane Eyre is criticised, the hypocrisy that causes the social, economic, and physical superiority over men, similarly established by the female character of Jane Eyre, to eliminate the gender equality previously defended, is the subject of this study.