Garib-Name'nin Vezirköprü nüshası (giriş, metin, inceleme, dizin)
Garib-Name of Vezirköprü copy (introduction, examination, text, index)
- Tez No: 834702
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Garib-nâme, Âşık Paşa, Eski Anadolu Türkçesi, Garib-nâme, Âşık Paşa, Old Anatolian Turkish
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 983
Özet
Bu çalışma, Âşık Paşa tarafından kaleme alınan Garib-nâme adlı eserin Samsun/Vezirköprü nüshasının çeviriyazısı, söz varlığı ve dil hususiyetlerinin eskicillik bağlamında değerlendirilmesi üzerine inşa edilmiştir. Çalışma Giriş, Metin, İnceleme, Dizin olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, Garib-nâmeʼnin yazıldığı devir, yazarı, kaynakları hakkında bilgi verilip üzerinde yapılan çalışmalar tanıtılmış; metnin kurulması, dizinin oluşturulmasında uygulanan yöntem ele alınmıştır. Metin bölümünde, eserin çeviriyazıya aktarımı yapılmıştır. İnceleme bölümünde, Vezirköprü nüshasının dönem itibariyle imlâ, ses ve yapı bakımından ayırt edici özellikleri gösterilmiş; söz varlığı, eskicil unsurlar açısından ele alınmıştır. Bunun yanı sıra üzerinde çalışılan metin, Laleli nüshası ve araştırmacılar tarafından en eski nüsha olarak kabul edilen Adnan Ötüken nüshası ile mukayese edilerek daha eskicil özellikler gösteren metin tespit edilmeye çalışılmıştır. Dizin bölümünde ise metnin sözlüğü oluşturulmuş ve ek olarak metinde tespit edilen birleşik fiil, deyim ve yabancı dil ile yapılan tamlamalar anlamlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the Samsun/Vezirköprü copy of the book Garib-nâme written by Âşık Paşa was examined in terms of antiquity of translation, vocabulary and language characteristics. The study consists of four part: Introduction, Text, Review, Index. In the introduction, information is given about the period in which book Garibnâme was written, the author of the book and the sources of the work. In the same section, the works on the work are introduced and the method used to create the text and the index is explained. In the text section, the work has been translated. In the review section, the distinctive fearures of copy Vezirköprü in terms of orthography, tone and structure were pointed out, taking into account the period in which it was written and the vocabulary has been studied in terms of antiquity. In addition, the text subject to the study was compared with copies Laleli and copy Adnan Ötüken, considered the oldest copy by researchers. Thus, the older text was requested to be identified. In the index section, the dictionary of the text has been created and the meaning of compound verbs, idioms and foreign phrases are given.