Aktif spor yapan harp okulu öğrencilerinin beslenme durumları ve fiziksel performansları
A Research on the nutritional status and physical performance of the cadets who were active in sports at the military academy
  1. Tez No: 83486
  2. Yazar: MACİDE GÜREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme Alışkanlığı, Sporcuların Beslenmesi, Beslenme bilgisi, Beslenme ve performans
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AKTİF SPOR YAPAN HARP OKULU ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME DURUMLARI VE FİZİKSEL PERFORMANSLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Macide Gürel Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Nevin Aktaş 1999, sayfa: 112 Jüri: Prof. Dr. Nevin Aktaş Prof. Dr. Suna Baykan Doç. Dr. Pınar Çakıroğlu Bu araştırma aktif spor yapan Harp Okulu öğrencilerinin beslenme durumları ve fiziksel performanslarını incelemek amacı ile 190 (aktif spor yapan 140. Spor yapmayan 50) öğrenci üzerinde yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; öğrencilerin yaşları 18-24 arasında değişmekte olup, boy uzunluğu ortalamaları 177.06 ± 0.47 cm, ağırlık ortalamaları 69.437 ± 0.55 kg' dır. Spor yapan öğrencilerin %38.00 'i atletizm, %26.00' sı yüzme, % 20.00' si tenis, % 16.00' sı güreş branşıyla uğraşmaktadır. Spor yapanların % 36.43'ünün, spor yapmayanların ise % 52.00' sinin sigara içtiği ve branşlara göre sigara içme durumları arasındaki farklılığın önemli olduğu bulunmuştur ( p < 0.05). Spor yapan öğrenciler de bütün bir yıl ve yarışmadan 2 ay önce yapılan antrenman sıklığının branşlara göre dağılımında da farklılığın önemli olduğu saptanmıştır ( p < 0.05). Araştırmaya katılan deneklerin büyük çoğunluğunun (% 88.57)“Orta”düzeyde beslenme bilgisine sahip olduğu, spor yapmayan grubun, spor yapanlara kıyasla beslenme bilgisinin "Zayıf olduğu belirlenmiştir, öğrencilerin; enerji, protein ve demiri önerilen günlük miktarlardan daha fazla tükettikleri saptanmıştır. Performansları ile düzenli yemek yemeleri ve spor düzeyleri arasındaki ilişkilerde istatistiki açıdan önemli bulunmuştur( p < 0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH ON THE NUTRITIONAL STATUS AND PHYSICAL PERFORMANCE OF THE CADETS WHO WERE ACTIVE IN SPORTS AT THE MILITARY ACADEMY Macide Gürel Ankara University Graduate School Of Natural And Applied Science Department Of Home Economics Supervisor : Prof. Dr. Nevin Aktaş 1999,112 pages Jury: Prof. Dr. Nevin Aktaş Prof. Dr. Suna Baykan Assoc.Prof. Dr. Pınar Çakıroğlu This research has been aplied to 190 students of Turkish military academy, land forces(140 of whom have been actively sporting, and 50 non-sporting) in order to examine their nutrition and physical performance. Research results have showed that the ages of the students ranged between 18-24, their heights had an average of 177.06 ± 0.47 cm. and their weights had an average of 69.437 ± 0.55 Kg., 38.00% of sporting students interested in athletism, 26.00% swiming, 20.00% tenis and 16.00% wrestling.