Yeni müzecilik çerçevesinde müze örgütlenmeleri
Museum organizations within the frame of new museology
  1. Tez No: 834901
  2. Yazar: HANİFE GÜRCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Müze Örgütlenmesi, Yeni Müzecilik, Hiyerarşik Örgütlenme, Şebeke Örgütlenme, Matriks Örgütlenme, Museum Organization, New Museology, Hierarchical Organization, Network Organization, Matrix Organization
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzecilik Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Yeni müzecilik çalışmaları, müzelerin ilişki içinde olduğu her bir disiplin ile değişimlere ve gelişmelere sebep olmaktadır. Müzelerin; eğitim, sergileme ve yönetimden meydana gelen kemik kadrosu, alana kazandırılan yeni kavramlar ışığında gelişmektedir. Bu gelişmelere ayak uydurabilmek için müze örgütlenmelerinde de yeni yaklaşımlar denenmelidir. Çalışmada, Kültür Bakanlığına bağlı müzeler ve özel müzelerde, bakanlıkça hazırlanan mevzuatlar çerçevesinde benimsenen yönetim teşkilatının yeni müzecilik anlayışına uygunluğu irdelenmiş ve örgütlenme biçimi sebebi ile müze personeli ve müze hizmetlerinin verimsizliği sorunu tartışılmıştır. Çalışmanın; yeni müzecilik anlayışına uygun yeni bir örgüt şeması oluşturma amacı, literatür taraması, katılımcı gözlem ve yarı yapılandırılmış görüşme yöntemleri ile desteklenmiştir. Yeni müzeciliğe uygun yeni bir örgüt şeması ve uzmanlar için görevleri açıkça belirten iş tanımları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
New museology studies cause changes and developments with each discipline that museums are in contact with. The main staff of the museums departments of education, exhibition, and administration, develops new concepts introduced into the field. In order to keep up with these developments, new approaches should be tried in museum organizations. In this study, the compliance of management organization with the new museology concept in the museums, and private museums affiliated with the Ministry of Culture within the framework of the legislation prepared by the ministry, was examined. The problem of inefficiency of museum personnel and museum services because of the way they are organized was discussed. The aim of the study to create a new organizational chart suitable for the new museology understanding was supported by literature review, participant observation and semi-structured interview methods. A new organizational scheme, suitable for new museology that clearly indicates tasks for museum professional's job descriptions is proposed.