Yusuf Efendizâde'nin ''İnâyetü'l-Meliki'l-Mün'im li-Şerhi Sahihi Müslim' adlı eserinin tahkîk ve değerlendirilmesi (Tahâret, hayz ve namaz kitapları)
A verification and evaliation of Yusuf Efendizade's 'Inayat al Malik al Muneim li Sharh Saḥīḥ Muslim' (Books of ṭahāra, haydh and salat)
  1. Tez No: 834939
  2. Yazar: KAMURAN ASLANTALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN UYSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Yusuf Efendizâde, İmam Müslim, İnâyetü'l-meliki'l-mün'im li-Şerhi Sahîhi Müslim, Hadis, Şerh, Tahkîk, Yusuf Efendizade, Imam Muslim, Inayat al-malik al-mun'im li-sharhi Sahih Muslim, Hadith, Sharh, Verification
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 546
Özet
'İnâyetü'l-meliki'l-mün'im li-şerhi Sahihi Müslim, XVIII. yüzyıl Osmanlı alimlerinden Yusuf Efendizâde Abdullah Hilmi'nin Buhârî'ye yazdığı Necâhu'l-Kârî liSahîhi'l-Buhârî adlı şerhten sonra hayatının son dönemlerinde kaleme aldığı fakat tamamlamaya ömrünün yetmediği kıymetli bir eserdir. Müellif bu eserini, İmam Mâzerî'nin el-Mu'lim bi Fevâidi Müslim, Kâdî İyâz'ın İkmâlü'l-Muʿlim bi fevâʾid (fî şerhi Sahîh)i Müslim, İmam Nevevî'nin el-Minhâc fî şerhi Sahîhi Müslim b. el-Haccâc ve Kurtubî'nin el-Müfhim li mâ Eşkele min Telhîsi Kitâbi Müslim adlı eserleri başta olmak üzere hadis alanındaki temel kaynaklardan istifade ederek kaleme almıştır. Bu bakımdan eser ilmî mirasımızın aktarılmasına sağladığı katkı ve ilim dünyasına kazandıracağı faydalar bakımından tahkik edilmeye değer görülmüştür. Bu çalışmada eserin Kitâbü't-tahâre, Kitâbü'l-hayz ve Kitâbü's-salât kısımları tahkik edilerek, Yusuf Efendizâde'nin hayatı, ilmî kişiliği hakkında bilgi verilmiş ve şerhinde takip ettiği yöntem ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
'Inayat al malik al muneim li-sharh Sahih Muslim is a valuable work that was written by Yusuf Efendizade Abdullah Hilmi that one of the 19th century Ottoman scholars, at the last periods of his life but he could not live to complete it after he had written the commentary on Bukhari called Najahu'l-Kari li-Sahihi'l-Bukhari. The author has written this work by making use of the main sources in the field of hadith, especially Imam al-Māzari's al-Muʿlim bi Fawāidi Muslim, Qāḍī Iyāz's Ikmāl alMuʿlim bi fawāʾid (fī sharḥ Sahīh) Muslim, Imam Nawawawī's al-Minhāj fī sharḥ Sahīh Muslim b. al-Hajj and al-Qurtubī's al-Mufhim li mā Ashkala min Talhīsi Kitābi Muslim. In this respect, the work was deemed worthy of being verificated in terms of its contribution to the transmission of our scholarly heritage and the benefits it would bring to the world of science. This study verificates the Kitāb al-Taḥārah, Kitāb al-Hayz and Kitāb al-Salāt sections of the work, provides information about Yusuf Efendizade's life and scholarly personality, and tries to reveal the method he followed in his commentary.