Özbekistan'da Emir Timur ile ilgili efsane ve rivayetler
Legend and representations about Emir Timur in Uzbekistan
  1. Tez No: 834979
  2. Yazar: ESMA ÖZELÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Emir Timur, Özbek edebiyatı, efsane, rivayet, Emir Timur, Uzbek literature, legends, rumors
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 521
Özet
Bu çalışmada Özbekistan'da Hemdem Sadikov tarafından hazırlanmış olan Amir Temur Hayotidagi G'aroyibotlar (Emir Timur'un Hayatındaki Olağanüstülükler) başlıklı eserde yer alan 64 efsane ve rivayet Türkiye Türkçesine aktarılmış, aktarılan metinler yedi ayrı alt başlıkta incelenmiştir. Çalışmanın amacı, tarihte mücadeleleriyle ön plana çıkan ve Özbek halkı için önemli bir isim olan Emir Timur'un Özbek edebiyatında efsane ve rivayetlerde hangi özellikleri ile yer aldığı göstermektir. Tez çalışması giriş dâhil üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde amaç, yöntem, kapsam başlıklarına ve Emir Timur'un hayatı ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Birinci bölümde aktarması yapılan metinlerin özetlerine yer verildikten sonra metinler tarihi unsurlar, dini unsurlar, halk kültürü unsurları, sosyal unsurlar, olağanüstü unsular ve anlatı fonksiyonlarına yer verilerek incelenmiştir. İkinci bölümde ise Özbek Türkçesinden Türkiye Türkçesine aktarılan metinler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, 64 legends and narrations in the work titled Amir Temur Hayotidagi G'aroyibotlar (Extraordinary in the Life of Emir Timur) prepared by Hemdem Sadikov in Uzbekistan were translated into Turkey Turkish, and the transferred texts were examined under seven different sub-titles. The study aims to show the characteristics of Emir Timur, who has come to the fore with his struggles in history and is an important name for the Uzbek people, in the legends and rumors of Uzbek literature. The thesis consists of three parts, including the introduction. In the introduction, the aim, method, scope titles, and information about Emir Timur's life are given. After giving the summaries of the texts quoted in the first chapter, the texts were examined by including historical elements, religious elements, folk culture elements, social elements, extraordinary elements, and narrative functions. In the second part, there are texts transferred from Uzbek Turkish to Turkey Turkish.