Ankara'nın tarihsel dokusunun kent kimliğine etkisi ve peyzaj mimarlığı açısından değerlendirilmesi
The effect of the historical pattern of Ankara on city identity and its qualification for landscape architecture
  1. Tez No: 83501
  2. Yazar: HATİCE KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİM PERÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihsel Doku, Ankara, Ankara Peyzajı, Ankara'nın Tarihi, Ankara'daki koruma kararları, Historical Pattern, Ankara, Landscape in Ankara, History of Ankara, Decision Plans for Conservation IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA'NIN TARİHSEL DOKUSUNUN KENT KİMLİĞİNE ETKİSİ VE PEYZAJ MİMARLIĞI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Hatice KARACA Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Halım PERÇİN Jüri: Prof. Dr. Halim Perçin Prof. Dr. Yüksel Öztan Prof. Dr. Bozkurt Ersoy Bu çalışmada, öncelikle Tarihsel Dokunun tanımlaması yapılmış, daha sonra da kent ve kent kimliği açısından değerlendirilmiştir. Bu çerçevede Ankara'daki Tarihsel Doku ve kent kimliği, kronolojik sıraya göre incelenmiştir. Ankara'ya ait Tarihsel Doku incelenirken; her dönemin tarihi, yerleşim durumu, günümüze kadar ulaşan eserleri ve buluntuları göz önünde tutulmuştur. Günümüzde Ankara'nın genel durumu da bu bağlamda incelenmiş, bu süreçlerde kentin peyzajı ve silueti hakkında da değerlendirmeler yapılmıştır. Yurtdışındaki örneklerin de incelendiği çalışmada, Ankara'ya dair koruma çalışmaları ve kararları da işlenmiştir.Tüm bu değerlendirmeler sonucunda Ankara'nın Tarihsel Dokusunun kent kimliğine etkisi, Peyzaj Mimarlığı açısından değerlendirilmesi yapılmış ve Tarihsel Dokunun Peyzaj Mimarlığı acısından koruma-kullanım-onarımına dair öneriler sunulmuştur. 1999, 205 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT of THE HISTORICAL PATTERN of ANKARA ON CITY IDENTITY and ITS QUALIFICATION for LANDSCAPE ARCHITECTURE Hatice KARACA Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Machinery Supervisor: Prof. Dr. Halim PERÇİN Jury: Prof. Dr. Halim Perçin Pror. Dr. Yüksel Öztan Prof. Dr. Bozkurt Ersoy In this observation, the discription of the Historical Pattern was discribed formly and then it was qualified for city and city identity. At this point the historical pattern and city identity in Ankara was observed in time scale. While observing the Historical Pattern of Ankara ; each era's history, settlement, artifacts and arts which survived to today had been examined. By this way the general situation of Ankara in today was observed in this levels there had been qualification about the city's landscape and silhouette, too. IllIn the observation, in which foreign examples are observed, the decisions and conservation plans were worked up. Historical Pattern of Ankara had been done and suggestions were given about the Historical Pattern's restoration-preservation-conservation in ways of Landscape Architecture. 1999, 205 pages