The effects of combıned admınıstratıon of mınocyclıne and cısplatın on breast cancer cell lınes
Minosiklin ve sisplatin kombine uygulanmasınınmeme kanseri hücre hatlarındaki etkileri
  1. Tez No: 835030
  2. Yazar: MALAZ MOHAMED ALZAIN AHMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptoz, Hücre kültürü, Kombinasyon İndeksi, Meme kanseri, Minosiklin, Sisplatin, Apoptosis, Breast cancer, Cell culture, Cisplatin, Combination Index, Minocycline
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Meme kanseri, dünya genelinde en sık görülen kanserler arasında yer almaktadır. Tedavisinde büyük ilerlemeler kaydedilmiş olmasına rağmen, daha etkili ve güvenli tedaviye hala ihtiyaç duyulmaktadır. Minosiklin, ikinci nesil yarı-sentetik bir tetrasiklin olup dikkate değer anti-kanser özellikler sergilemektedir. Bu çalışmanın amacı, minosiklin ve sisplatinin MCF-7 ve MDA-MB-231 meme kanseri hücre hatları üzerinde kombine olarak uygulandığında potansiyel sinerjistik sitotoksik etkilerini incelemektir. Bu çalışmada, MCF-7 ve MDA-MB-231 hücrelerine minosiklin ve sisplatinin farklı konsantrasyonları tek başına veya kombine olarak uygulandı. Hücre canlılığı MTT testi ile belirlendi. Apoptoz oranı ve apoptotik protein düzeylerindeki değişim sırasıyla Annexin V/7-AAD testi ve qRT-PCR kullanılarak değerlendirildi. ROS miktarı, DCFH-DA yöntemiyle ölçüldü. Sisplatin veya minosiklin tek başına uygulandığında, 24 ve 48 saatte doza ve zamana bağlı olarak MCF-7 ve MDA-MB-231 hücrelerinin canlılığını azaltmıştır. Ayrıca, bu çalışmadaki test edilen kombinasyonların çoğu, 48 saatte hücrelerin canlılığı üzerinde sinerjistik etkiler sergilemiştir. Annexin V/7-AAD testinden elde edilen sonuçlar, MTT testinin sonuçlarını doğrulayarak, minosiklin-sisplatin kombinasyonunun sisplatinin tek başına kullanımı ile karşılaştırıldığında hücre ölümünü muhtemelen apoptoz yoluyla artırdığını göstermiştir. Minosiklin, MCF-7 ve MDA-MB-231 hücrelerinde ROS üretimini artırmış ve hücre ölümü için ROS ile ilgili bir mekanizmayı işaret etmiştir. Minosiklin ve sisplatin, MCF-7 ve MDA-MB-231 hücrelerine kombine olarak uygulandığında, pro-apoptotik protein Bax'ta bir artış tespit edildi. Bax/Bcl-2 oranı, kombinasyonla tedavi edilen MDA-MB-231 hücrelerinde önemli ölçüde yüksekken, MCF-7 hücrelerinde önemli bir artış saptanmamıştır. MCF-7 hücrelerinde kombine tedavi, yükselmiş p53 ve Puma ekspresyon düzeylerine neden olmuştur. Sisplatin ve minosiklinin kombine uygulanması, meme kanserinin tedavisi için umut verici bir terapi stratejisi olabilir. Ancak, bu kombinasyon tedavisinin altta yatan mekanizmalarını anlamak ve in vivo koşullarda güvenlik ve etkinlik açısından belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is considered among the most commonly diagnosed cancers worldwide, and while significant progress has been achieved in its treatment, further researches are required to identify more effective therapies. Minocycline, a second-generation semi-synthetic tetracycline, has exhibited notable anti-cancer properties. This study aimed to investigate the synergistic cytotoxic effects of combining minocycline with cisplatin in oestrogen positive and triple negative human breast cancer cell lines. In this study, MCF-7 and MDA-MB-231 cells were treated with varying concentrations of minocycline or cisplatin alone, or their combinations. Cell viability was determined using the MTT assay. Apoptosis rate and mRNA expressions of apoptosis-related proteins were evaluated using Annexin V/7-AAD assay and qRT-PCR, respectively. ROS quantification was conducted using the DCFH-DA method. Cisplatin or minocycline single treatment reduced the viability of MCF-7 and MDA-MB-231 cells in a dose- and time-dependent manner at 24 and 48 hours. Moreover, most of the combinations tested in this study exhibited synergistic effects in inhibiting the viability of these cells at 48 hours. The results obtained from the Annexin V/7-AAD assay confirmed the ones of the MTT assay, demonstrating that the combination treatment increased cell death, likely through apoptosis, compared to cisplatin alone. Minocycline enhanced ROS production, suggesting a ROS-related mechanism for cell death in MCF-7 and MDA-MB-231 cells. Co-treatment of these cells with minocycline and cisplatin resulted in increased levels of the pro-apoptotic protein Bax. The Bax/Bcl-2 ratio was significantly higher in MDA-MB-231 cells treated with the combination, while no significant increase was observed in MCF-7 cells. Combination treatment in MCF-7 cells resulted in elevated p53 and Puma expression levels. The combined use of minocycline and cisplatin may represent a promising therapeutic strategy for breast cancer treatment. However, further studies are required to understand the underlying mechanisms and determine the safety and efficacy of this combination treatment in vivo.