Akdeniz bölgesi seralarında yetiştirilen domates, biber, salatalık ve patlıcan bitkilerinin mikroelement beslenmesi
A Study on the micronutrient status of tomato, pepper, cucumber and eggplant plants grown under greenhouse conditions in mediterranean region
  1. Tez No: 83509
  2. Yazar: MEHMET KEÇECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz Bölgesi, Domates, Salatalık, Patlıcan, Biber, Beslenme durumu. 111, Mediterranean Region, Tomato, Cucumber, Eggplant, Pepper, Plant Nutritional Status
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Özet Yüksek Lisans Tezi AKDENİZ BÖLGESİ SERALARINDA YETİŞTİRİLEN DOMATES, BİBER, SALATALIK ve PATLICAN BİTKİLERİNİN MİKROELEMENT BESLENMESİ MEHMET KEÇECİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Aydm GÜNEŞ Jüri: Doç. Dr. Aydm GÜNEŞ Prof. Dr. Fecir ELİNÇ Doç. Dr. Ali İNAL Bu çalışmada, Akdeniz Bölgesi seralarında yetiştirilen domates, salatalık, patlıcan ve biber bitkilerinin demir, bakır, çinko ve mangan, beslenme durumları araştırılmıştır. Bu amaçla domates, salatalık, patlıcan ve biber yetiştirilen toplam 316 adet seradan 316 adet toprak ve 433 adet yaprak örneği alınmıştır. Toprak örneklerinde bünye, toplam tuz, pH, kireç, organik madde, demir, çinko, mangan, bakır ve yaprak örneklerinde ise demir, çinko, mangan ve bakır analizleri yapılmıştır. Yaprak ve toprak örneklerinden elde edilen sonuçlar sınır değerleri ile karşılaştırılmış ve incelenen sebzelerin mikroelement beslenme durumları belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre genel olarak sera topraklarının hafif tuzlu, yüksek kireçli, nötr pH' h, kumlu-tm ve tınlı-kumlu bünyeye sahip olduğu anlaşılmıştır. Seraların tamamında demir ve bakır içerikleri yeterlidir. Bu seralarda yetiştirilen domates, biber, salatalık ve patlıcan bitkilerinde demir miktarı yeterli, bakır miktarı büyük bir çoğunluğunda yeterli olarak belirlenmiştir. Salatalık seralarından alınan toprak örneklerin çinko içerikleri yeterli, bitkilerin ise tamamına yakını yeterli olarak belirlenmiştir. Domates, patlıcan ve biber seralarından alınan toprak ve bitki örneklerinin çinko içeriklerinin büyük çoğunluğunda yeterli olarak belirlenmiştir.Biber ve patlıcan sera topraklarının mangan içerikleri yetersiz iken, bitkilerin büyük bir çoğunluğunda yeterli olarak belirlenmiştir. 1999, 116 sayfa
Özet (Çeviri)
Abstract Master Thesis A STUDY ON THE MICRONUTRIENT STATUS OF TOMATO, PEPPER, CUCUMBER AND EGGPLANT PLANTS GROWN UNDER GREENHOUSE CONDITIONS IN MEDITERRANEAN REGION MEHMET KEÇECİ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydın GÜNEŞ Jüri: Assoc-Prof.Dr.Aydm GÜNEŞ Prof. Dr. Fecir ELİNÇ Assoc.Prof.Dr.Ali İNAL In this study, micronutrient status of glasshouse grown tomato, pepper, cucumber and eggplant plants cultivated in Mediterranean region were investigated. For this purpose, 433 leaf samples and 316 soil samples were collected from the 316 vegetable glasshouses. Texture, total salt, pH, CaC03, organic matter, Fe, Zn, Mn and Cu, analyses were carried out in soil samples. Zinc, Mn, Cu and Fe contents of the leaf samples were determined in order to evaluate nutritional status of the selected vegetables. The results of the leaf and soil samples were compared with the adequate ranges given for soil and selected vegetables. The results showed that glasshouse soils have slightly saline, high CaC03, neutral pH, Sandy loam, loamy sand in texture in general. Iron and copper contents of the soils were found to be sufficient and also iron and copper contents of all vegetables were sufficient. Zinc contents of the soils and leaf samples collected from cucumber grown glasshouses were found to be sufficient. In general, the most of the soil and leaf samples of the tomato, pepper and eggplant grown glasshouses were contained IVsufficient amount of zinc. Pepper and eggplant soils contained low levels of Mn. However, Mn content of these plants were found to be sufficient. 1999, 116 pages