Farklı dozlarda uygulanan forsfor gübresinin korunga (onobrychis sativa L.)'da ot ve tohum verimi ile yem kalitesine etkisi
The Effects of different phosphorus doses to forage yield, seed yield and forage quality on sainfoin (onobrychis sativa L.)
  1. Tez No: 83510
  2. Yazar: DENİZ KEPENEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUZAN ALTINOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sainfoin (Onobrychis sativa L.), phosphorus doses, plant length, stem number, green yield, dry matter yield, crude protein rate and yield, fruit number and seed yield
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ FARKLI DOZLARDA UYGULANAN FOSFOR GÜBRESİNİN KORUNGA (Onobrychis sativa L.) DA OT VE TOHUM VERİMİ İLE YEM KALİTESİNE ETKİSİ Deniz KEPENEK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman : Doç, Dr. Suzan ALTINOK 1999, 36 Sayfa Jüri : Doç. Dr. Suzan ALTINOK Prof. Dr. Hayrettin EKİZ Doç. Dr. Mevlüt MÜLAYİM Bu araştırma, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü'nde, 1998 yılında korungaya uygulanan 0, 2.5, 5 ve 10 kg/da dozlarında fosfor gübresinin ot ve tohum verimi ile yem kalitesine etkisini saptamak amacıyla yapılmıştır. Üzerinde çalışılan korunga bitkisinde, fosforlu gübre dozları ikinci biçim öncesi bitki boyunda etkili olmuştur. Tüm biçimlerde bitki boyu en fazla birinci biçim öncesi yapılan ölçümlerde 114 cm olarak elde edilmiştir. İkinci ve üçüncü biçim öncesi bitkide sap sayısında uygulanan fosforlu gübre dozlarının etkisi önemli olmamış, en fazla sap sayısı üçüncü biçim öncesi yapılan gözlemlerde 12 olarak bulunmuştur. Araştırmamızda, fosforlu gübre dozlarının korungada yeşü ot verimine etkisi hem birinci, hem de ikinci biçimde önemli olarak bulunmuştur. En fazla yeşil ot verimi, toplam 7390 kg/da ile 10 kg /da uygulanan parsellerden elde edilmiştir. Kuru madde verimi bakımından, fosfor dozlarının etkisi birinci biçimde ortaya çıkmış, en fazla kuru madde verimi 10 kg /da uygulanan parsellerden 1328 kg/da olarak saptanmıştır. Toplam kuru madde veriminde fosfor dozları önemli farklılıklar meydana getirmiştir. En fazla toplam kuru madde verimi, 10 kg /da fosforla gübrelenen parsellerden 1927 kg/da olarak elde edilmiştir. Ham protein oranına etkisi açısından fosforlu gübre dozları üçüncü biçimde etkili olmuştur. En fazla ham protein oranı 10 kg /da fosfor uygulanan parsellerde % 21 olarak hesaplanmıştır. Ham protein verimine fosfor gübre dozlarının etkisi sadece birinci biçimde önemli olmuş, bu verimler 10 kg /da fosfor uygulanan parseUerde 177 kg/da olarak saptanmıştır. Fosfor gübre dozları korunga bitkisinde üç biçimden elde edilen toplam ham protein veriminde önemli farklılıklar meydana getirmiştir. En fazla toplam ham protein verimi, 10 kg /da fosfor dozu uygulanan parsellerden 297 kg/da olarak belirlenmiştir. Bir bitkiden elde edilen toplam meyve sayısında fosfor gübre dozlarının herhangi bir etkisi olmamıştır. Sayısal olarak en fazla bitki başına meyve sayısı 54 olarak saptanmıştır. Dekara meyve veriminde ise fosfor gübresi dozlarının etkileri ortaya çıkmış, en fazla meyve verimi en yüksek doz olan 10 kg/da fosfor dozunun uygulandığı parsellerden 233 kg/da olarak elde edilmiştir. Sonuçta, araştırmamızda korungaya uyguladığımız 10 kg/da fosfor gübre dozunun yem ve meyve verimi ile yemin kalitesine etkisi önemli olmuş ve verimlerde artış meydana gelmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Korunga (Onobrychis sativa L.), fosfor dozları, bitki boyu, sap sayısı, yeşil ot verimi, kuru madde verimi, ham protein oranı ve verimi, meyve sayısı ve meyve verimi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF DIFFERENT PHOSPHORUS DOSES TO FORAGE YIELD, SEED YIELD AND FORAGE QUALITY ON SAINFOIN (Onobrychis saliva L.) Deniz KEPENEK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agronomy Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Suzan ALTINOK 1999, 36 pages Jury : Assoc Prof. Dr. Suzan ALTINOK Prof. Dr. Hayrettin EKİZ Assoc. Prof. Dr. Mevlüt MÜLAYİM This research was carried at Ankara University, Faculty of Agriculture, Department of Agronomy, in 1998 to determine the effects of 0, 2.5, 5 and 10 kg/da phosphorus fertilizer doses to forage yield, seed yield and forage quality of sainfoin. The phosphorus fertilizer doses studied on sainfoin became effective at plant length before first cut Among all cuts, the longest plant length was obtained in the measurements made before first cut as 114 cm. Phosphorus fertilizer doses did not become effective in number of stems before second and third cuts and the maximum number of stems at the observations made before third cut was found as 12. In our research, it was found that the effect of phosphorus fertilizer doses on green yield was important in both first and second cuts. The maximum total green yield was obtained with 7390 kg/da, from the plots where 10 kg /da was used. The effects of phosphorus doses from the viewpoint of dry matter yield existed in the first cut, and the maximum dry matter yield was obtained as 1328 kg/da from the plots where 10 kg /da was used. The phosphorus doses caused important differences in total dry matter yield. The maximum total dry matter yield was obtained as 1927 kg/da from the plots which was fertilized with 10 kg /da phosphorus. By the viewpoint of crude protein rate, phosphorus fertilizer became effective in the third cut The maximum crude protein rate was obtained as 21 % from the plots where 10 kg /da was used. The effects of phosphorus fertilizer doses on crude protein yield became important only in the first cut, and this yield was determined as 177 kg/da in the plots where 10 kg /da used. Phosphorus fertilizer doses on sainfoin caused important differences on total crude protein yields which was obtained from the three cuts. The maximum total crude protein yield were obtained as 297 kg/da from the plots where 10 kg /da phosphorus doses was used. There exist no effect of phosphorus fertilizer doses on the number of total fruits per plant Numerically, the maximum number of fruits per plant were determined as 54. But the effects of phosphorus fertilizer doses appeared in fruit yields per a decare. The maximum fruit yield were determined as 233 kg/da from the plots where the greatest doses of 10 kg /da was used. Consequently, in our research, the effects of 10 kg/da phosphorus fertilizer doses that we used for sainfoin was very important on forage yields, seed yields and forage quality and it caused increases on these yields.