Mevlana Celaleddin Rûmi'de bilgi problemi
Knowledge problem in Mevlana Celaleddin Rumi
  1. Tez No: 835119
  2. Yazar: HALİME YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAİM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Mevlana, Bilgi, Değer, Akıl, Beden, Hakiki, Gerçek, Gönül, Aşk, Mevlana, Knowledge, Value, Mind, Body, Genuine, Truth, Heart, Love
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Antik Çağ'dan itibaren felsefe tarihinin ele aldığı en temel problemlerden biri bilgi problemidir. Birçok düşünür gibi Mevlana Celaleddin Rûmi de bilgi problemine ışık tutmaya çalışan düşünürlerden birisi olmuştur. Mevlana, bilginin neliğini ve değerini ele alırken felsefi bir tartışma amacı gütmemiştir. Mevlana'nın bu konudaki gayesi insanlara dünya ve ahiret saadetini sağlayacak yetkinlikteki bilgilerin neler olduğuna dair insanlara kılavuzluk etmektir. Bilgiyi gönüllerin yaşayışı olarak vasıflandıran Mevlana; cüz'i ve külli akılla ilintili olarak farklı bilgi tasniflerinden bahsetmektedir. Bahsedilen bu bilgi türlerini doğruluk ve güvenilirlik açısından da değerlendirerek hakiki bilgi kavramını ön plana çıkarmıştır. Mevlana'ya göre hakiki bilgi insanın gönlünü aydınlatıp Allah'ı hakkıyla tanıyıp bilmeye yarayan bilgilerdir. Hakiki bilgilerin elde edilebilmesi için de insana düşen gönlünü bir ayna gibi parlatıp bilgiye hazır hale getirmektir. Mevlana Celaleddin Rûmi, bilgi ile aşk arasında kurduğu bağ ile dikkat çekmektedir. Mevlana aşkı evrenin yaratılış sebebi olarak görmekte ve aşkın bilgisiz olamayacağını savunmaktadır. Bilgisiz sevgi olmayacağı gibi sevgisiz de kâmil insan olmak mümkün değildir.
Özet (Çeviri)
One of the most fundamental problems that the history of philosophy has dealt with since antiquity is the problem of knowledge. Like many thinkers, Mevlana Celaleddin Rûmi was one of the thinkers who tried to shed light on the problem of knowledge. Mevlana did not aim for a philosophical discussion while dealing with the nature and value of knowledge. Mevlana's aim in this regard is to guide people on what is the knowledge that is capable of providing happiness in this world and the hereafter. Mevlana, who characterizes knowledge as the life of hearts; He talks about different classifications of knowledge in relation to the juz and the kulli mind. By evaluating these types of information in terms of accuracy and reliability, it has brought the concept of genuine knowledge to the fore. According to Mevlana, true knowledge is the knowledge that enlightens one's heart and helps to know and know Allah properly. In order to obtain true information, it is up to people to shine their hearts like a mirror and make them ready for information. Mevlana Celaleddin Rûmi draws attention with the bond he establishes between knowledge and love. Mevlana sees love as the reason for the creation of the universe and argues that love cannot be ignorant. Just as there is no love without knowledge, it is not possible to be a perfect human being without love.