Türkiye'deki belediyelerin tarımsal ve hayvancılık faaliyetlerindeki rolü ve kooperatiflerle iş birliği: Erzurum Büyükşehir Belediyesi örneği
Agricultural and municipalities in Turkey role in livestock activities and cooperation with cooperatives: Erzurum BüyükşehirMunicipality example
- Tez No: 835121
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULSEMET YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Tarım, Hayvancılık, 6360 sayılı kanun, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Agriculture, Livestock, Law No. 6360, Erzurum Metropolitan Municipality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
2012 tarih ve 6360 sayılı Büyükşehir Belediyelerinin yapısında önemli değişiklikler öngören kanun özellikle yerel yönetimler alanında en çok tartışılan düzenlemelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kanun 2014 yılı mart ayında yürürlüğe koyulmuştur. Bu tarihten günümüze kadar Büyükşehir Belediyesi'nin yönetim sistemi içerisinde getirmiş olduğu değişiklikler incelendiğinde olumlu ve olumsuz yönler geniş kapsamlı olarak tarımsal ve hayvancılık faaliyetleri ile Büyükşehir Belediyelerine yüklenmiş olan yeni görev ve sorumluluklar çerçevesinde ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmektedir. Yapmış olduğumuz bu çalışma içerisinde Büyükşehir Belediyeleri tarafından tarım ve hayvan üreticilerine verilmiş olan destekler ve eğitim faaliyetleri yapmış oldukları iş birlikleri incelenerek tamamlanan ya da sürdürülebilir projeler çerçevesinde tarımsal ve hayvansal faaliyetlerinin erken etkileri incelenmeye çalışılmıştır. Erzurum Büyükşehir Belediyesi yerel kalkınmaya yönelik tarımsal ve hayvancılık faaliyetlerine verdiği desteklerle örnek bir belediye olarak görülmektedir. Yapmış olduğumuz bu çalışma ile 6360 sayılı Kanun içerisinde ve bu kanunun uygulanması konusunda yerel kalkınmaya katkıda bulunacak olan tarım ve hayvancılık faaliyetleri tartışılarak, önerilerde bulunulduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The law dated 2012 and numbered 6360, which envisages significant changes in the structure of Metropolitan Municipalities, is one of the most discussed regulations, especially in the field of local governments. This law came into force in March 2014. When the changes that the Metropolitan Municipality has brought in the management system from this date to the present are examined, the positive and negative aspects are evaluated in detail within the framework of agricultural and livestock activities and the new duties and responsibilities imposed on the Metropolitan Municipalities. In this study, we have tried to examine the early effects of agricultural and animal activities within the framework of completed or sustainable projects by examining the support given to agricultural and animal producers by the Metropolitan Municipalities and their cooperation in training activities. Erzurum Metropolitan Municipality is seen as an exemplary municipality with the support it gives to agricultural and livestock activities for local development. With this study, it has been determined that agriculture and animal husbandry activities that will contribute to local development within the Law No. 6360 and in the implementation of this law are discussed and suggestions are made.