Evaluation of patients' medical information required to determine drug-related problems in community pharmacies: a mixed method study
Serbest eczanede ilaçla ilgili problemlerin çözümü için gerekli hasta verilerinin değerlendirilmesi: karma yöntem analizi
- Tez No: 835129
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDIKARIM MOHAMED ABDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Farmasötik bakım, Karma yöntem araştırması İlaçla İlgili Problemler, hasta bilgilerine erişim, serbest eczacı, Pharmaceutical care, Drug Related Problems, Mixed method study, access to patients' health records, community pharmacist
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Hasta bilgilerine erişim serbest eczacıların kapsamlı farmasötik bakım sunabilmeleri, hastaların ilaç rejimlerini, hastalık öykülerini ve hastalık durumlarını derinlemesine anlamaları için şarttır. Ancak eczacıların bilgiye erişiminin ilaçla ilgili problemleri belirleme ve çözme becerisi üzerindeki etkisi belirsizliğini hala koruyor. Bu çalışma, bu ilişkinin farmasötik bakımın kalitesinin arttırılmasındaki önemini araştırmaktadır. Birincil amaç, hasta bilgilerine erişimin serbest eczacıların kapsamlı farmasötik bakım sunma ve ilaçla ilgili sorunları doğru bir şekilde ele alma becerilerini nasıl etkilediğini değerlendirmektir. Ek olarak, çalışma serbest eczanelerde farmasötik bakımı etkileyen faktörleri araştırıyor. Karma yöntem yaklaşımı kullanarak, eczacının hasta bakım hizmetlerini standartlaştırılmış simüle edilmiş hasta vakaları aracılığıyla değerlendirdik. Tespit edilen ilaçla ilgili problemlerin sayısı ve doğruluğu ile bakım sağlanması için harcanan süreye ilişkin niceliksel veriler topladık. Niteliksel analiz, bilgiye erişimin rolüne odaklanarak, eczacının karar verme sürecini sesli düşünme protokolü aracılığıyla ve bilişsel görüşmeler yöntemiyle, ilaçla ilgili problemlerin tanımlanmasını ve çözümlenmesini etkileyen algıları ve faktörleri araştırıldı. Bulgularımız, hasta bilgilerine erişim sağlandıktan sonra tespit edilen toplam ilaçla ilgili problemlerin sayısında, eczacıların güven düzeylerinde, ilaçla ilgili problemlerin doğruluğunda ve araştırma hassasiyetinde önemli iyileşmeler olduğunu göstermektedir. Transkriptlerin tematik analizi, kaçırılan farmasötik bakım fırsatları, eczane ve eczacıyla ilgili engeller, dış engeller, eczacılara yönelik toplumsal algılar ve farmasötik bakımı geliştirmeye yönelik güçlü istek dahil olmak üzere serbest eczanelerde bilgiye erişim ve farmasötik bakımla ilgili temel temaları ortaya çıkardı.
Özet (Çeviri)
Access to patient information is essential for community pharmacists to provide comprehensive pharmaceutical care, involving a deep understanding of medical history, medications, and disease conditions. Yet, the impact of information access on a pharmacist's ability to identify and resolve drug-related problems remains uncertain. This study investigates this relationship's significance in enhancing pharmaceutical care quality. The primary objective is to assess how access to patient information affects community pharmacists' ability to deliver comprehensive pharmaceutical care and accurately address drug-related problems. Additionally, the study explores factors influencing pharmaceutical care provision in community pharmacies. We used a mixed-methods approach to evaluate pharmacist patient care services through standardized simulated patient cases. We collected quantitative data on the number and accuracy of identified drug-related problems and time spent on care provision. Qualitative analysis involved a think-aloud protocol for pharmacist decision-making and cognitive interviews to explore perceptions and factors impacting the identification and resolution of drug-related problems, with a focus on the role of information access. Our findings indicate significant improvements in total drug-related problems identified, confidence levels, accuracy, and sensitivity after providing access to patient information. Thematic analysis of transcripts uncovered key themes related to information access and pharmaceutical care in community pharmacies, including missed care opportunities, pharmacy and pharmacist-related barriers, external obstacles, societal perceptions of pharmacists, and a strong desire to advance pharmaceutical care.