Geleneksel çocuk oyunlarının okul öncesi çocukların sosyal duygusal iyi oluş ve psikolojik sağlamlığı üzerindeki etkisi
The effect of traditional children's games on the social emotional well-being and psychological resilience of preschool children
  1. Tez No: 835160
  2. Yazar: SÜMEYYE GÜRTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECDET TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: geleneksel oyun, iyi oluş, psikolojik sağlamlık, Okul öncesi, Traditional play, Well-being, Psychological resilience, Preschool
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı, geleneksel çocuk oyunlarının okul öncesi çocukların sosyal duygusal iyi oluş ve psikolojik sağlamlığı üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ön test, son test ve kalıcılık testi kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma okul öncesi eğitimden faydalanan 21'i deney 21'i kontrol olmak üzere 42 okul öncesi çocuğuyla yürütülmüştür. Çalışma kapsamında veri toplama aracı olarak“Sosyal Duygusal İyi Oluş ve Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”kullanılmıştır. Geleneksel çocuk oyunları programı uygulanmadan önce deney ve kontrol gruplarına ön test ve uygulama bitiminden sonra da her iki gruba son test uygulanmıştır. Son testlerin bitiminden bir ay sonra deney grubuna kalıcılık testi uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS.21 paket programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılan katılımcıların grup bazında 30'dan az olmasından dolayı parametrik olmayan yöntemlerden Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi, MannWhitneyU ve Tek Faktörlü Kovaryans Analizi(ANCOVA) testlerine bakılmıştır. Araştırma sonucunda geleneksel çocuk oyunları programının okul öncesi çocukların sosyal duygusal iyi oluş ve psikolojik sağlamlığını deney grubu lehine olumlu etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan kalıcılık testi sonucunda deney grubunun son test puanlarının kalıcılık deney puanlarına göre anlamlı bir fark oluşturmadığı ve yapılan uygulamanın etkinliğinin devam ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of traditional children's games on preschool children's social emotional well-being and psychological resilience. The research used experimental design with pre-test, post-test and retention test control group from quantitative research methods. The study was conducted with 42 preschool children, 21 of whom were experimental and 21 of whom were control. A pre-test was applied to the experimental and control groups before the implementation of the traditional children's games programme and a post-test was applied to both groups after the end of the implementation. One month after the end of the post-tests, a retention test was applied to the experimental group. SPSS.21 package programme was used for data analysis. Wilcoxon Signed Ranks test and Mann-Whitney U anda A One-Faktör Analysis of Covariance (ANCOVA) tests were used as non-parametric methods since the number of participants in the study was less than 30 on a group basis. As a result of the research, it was concluded that the traditional children's games programme positively affected the social emotional wellbeing and psychological resilience of preschool children in favour of the experimental group. As a result of the retention test, it was concluded that the posttest scores of the experimental group did not make a significant difference compared to the retention test scores and the effectiveness of the application continued