النظام التعليمي والتربوي للخلاوي القرآنية في تشاد
Çad'daki Halavi medrese'lerinin eğitim ve öğretim sistemi
- Tez No: 835331
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BENAOUDA BENSAID
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Halavi Medrese”leri, levha, göçmen, Goni, Misser, Quranic Khalawi, Al-Louh, Al-Muhajir, Al-Guni, Al-Masir
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Çad'da“Halavi Medrese”leri, özgün İslami eğitim ve öğretim kültürünün bir parçası olarak kabul edilir. İslam'ın Çad'a girişinden bu yana var olan“Halavi Medrese”leri, eski İslami krallıkların ilgisini çekmiştir. Babalar ve dedeler tarafından aktarılan bu miras, geleneksel İslami eğitim sistemlerindeki değişikliklere rağmen, Çad'ın“Halavi Medrese”lerine olan bağlılığını sürdürmektedir. Bu araştırma, Çad'daki“Halavi Medrese”leri kavramını incelemeyi, eğitim ve öğretim sistemlerinin özelliklerini ve özlerini vurgulamayı, günlük Kur'an ders programını açıklamayı, sistemli öğretim ve ezberleme yöntemlerini, Kur'an'ın gözden geçirilmesi ve hatırlanmasına yönelik teknikleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma, Çad'daki Kur'an okulları ve eğitim sistemleri hakkındaki verileri betimsel yöntemi kullanmıştır. Çalışma, Çad'daki“Halavi Medrese”lerinin Kur'an'ın ezberlenmesi ve hatırlanması konularında yaratıcı bir İslami yöntem benimsediğini, Çad ortamına uyum sağlayan otantik ve bütüncül bir İslami eğitim sistemi üzerine kurulduğunu ortaya koymuştur. Çalışma,“Halavi Medrese”lerinin rolünün canlandırılmasını, bilimsel ve pedagojik müfredatlarının çağın teknoloji fırsatları ve gereksinimleriyle uyumlu bir şekilde geliştirilmesini önermektedir.
Özet (Çeviri)
The Quranic schools“Khalawi”in Chad are considered a significant element of the authentic Islamic educational and pedagogical heritage. They were established since the introduction of Islam to Chad and have been of interest to ancient Islamic kingdoms. They have been passed down through generations as a legacy. Despite the changes that affected the various educational systems, Chad still adheres to the traditional Islamic education represented in the Katatib, lectures, and Quranic Khalawi. The research aims to study the concept of Quranic Khalawi in Chad, highlighting the characteristics and features of their educational and pedagogical system. It also aims to elucidate the daily curriculum in these Quranic Khalawi, teaching and systematic memorization methods, as well as Quranic review and recitation techniques. The study followed a descriptive-analytical approach in presenting the data related to Quranic Khalawi in Chad and its educational system. It also adopted a historical methodology to trace the history and evolution of these Khalawi and the changes they underwent over time. The study concludes that Quranic Khalawi in Chad has adopted an innovative Islamic methodology in teaching Quran memorization and recitation techniques. They are based on an authentic and integrated Islamic educational system that adapts to the Chadian environment. The study recommends revitalizing the role of Quranic Khalawi and developing their scientific and educational curricula to align with modern technology opportunities, current challenges, and requirements.