Political parties and the challenges of democracy in cote D'ivoire
Fildişi sahili'nde sı̇yası̇ partı̇ler ve demokrası̇nı̇n karşılaştığı zorluklar
- Tez No: 835419
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAŞAK ÖZORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Siyasi Partiler, Demokrasi, Fildişi Sahili, İçerik Analizi, Political Parties, Democracy, Cote d'Ivoire, Content Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çalışmanın amacı, Fildişi Sahili'nde demokrasinin karşılaştığı zorluklarda siyasi partilerin oynadığı rolü araştırmaktır. Araştırmacı, siyasi partilerin örgütsel demokrasi uygulamaları, iç istikrarları ve Fildişi Sahili'nde demokrasinin karşılaştığı zorluklardaki rolleri hakkındaki bilgileri özetlemek için içerik analizi kullanmıştır. İlk olarak, araştırma üç büyük siyasi partinin, Parti Democratique Côte d'Ivoire (PDCI), Rally of Houphouetistis for Democracy and Peace (RHDP) ve Ivorian Popular Front (FPI), düşük düzeyde örgütsel demokrasiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. İkinci olarak, çalışma, incelenen üç büyük partinin düşük düzeyde demokratik kültüre sahip olduğunu ve bunun da örgütsel istikrarlarını etkilediğini ortaya çıkartmıştır. Üçüncü olarak, siyasi partilerin demokrasiye meydan okuyan faaliyetleri; zayıf parti içi örgüt demokrasisi, zayıf parti halefiyeti, partilerin ve liderlerin demokratik olmayan doğası, siyasi partilerin belirsiz iç işleyişi, zayıf mali yapı, baskın siyasi liderlerin yaşının ilerlemesi ve muhalefet partilerinin siyasi alana tam katılımının kısıtlanması olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın kapsamı Fildişi Sahili'ndeki çok sayıda siyasi parti arasından seçilen üç parti ile sınırlı olduğundan, bulguları tüm siyasi partiler için genelleştirilemez. Yine de çalışmanın bulguları üç partiye özgü bir durumu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The study aimed to investigate the role political parties play in the challenges of democracy in Ivory Coast. The researcher used content analysis to summarize information on the political party's practice of organizational democracy, internal stability and their role in the challenges of democracy in Ivory Coast. First, the research revealed that the three major political parties, Parti Democratique Côte d'Ivoire (PDCI), Rally of Houphouetistis for Democracy and Peace (RHDP) and Ivorian Popular Front (FPI), have a low level of organization democracy. Second, the study revealed that the three major parties reviewed have a low level of democratic culture, which impacts their organizational stability. Third, political party's activities resulting in challenges to democracy were revealed as weak internal party organization democracy, poor party succession, the undemocratic nature of parties and leaders, the obscure internal working of political parties, weak financial structure, and depleting age of dominant political leaders and restrictions of opposition parties' full participation in the political space. Since this study's scope is limited to three selected parties among the numerous political parties in Ivory Coast, its findings cannot be generalized entirely for all political parties, but the study's findings show a specific situation of the three parties. .