Endonezya'da İslam ve siyaset
Islam and politics in Indonesia
- Tez No: 932132
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI BÜYÜKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İslami partiler, İslam siyaseti, Demokrasi, Pancasila, Çoğulculuk, Islamic parties, Islam politics, Democracy, Pancasila, Pluralism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırma, İslami ilkelerin demokratik bir siyasi sistemin gelişimini nasıl etkilediğini vurgulayarak Endonezya'da İslam ve siyaset arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Çalışma aynı zamanda çeşitli İslami siyasi partilerin ve diğer dini örgütlerin, özellikle güç dinamikleri ve modernitenin zorlukları ile ilgili olarak Müslümanların isteklerini nasıl savunduklarını araştırmaktadır. Bu ilişkinin karmaşıklığını anlamak için literatür taraması, akademik dergiler, araştırma raporları, siyasi partilerin resmi belgeleri ve elektronik veriler aracılığıyla nitel araştırma kullanılmıştır. Bu araştırma, Endonezya'da İslam, siyasi partiler ve demokrasinin uzun yolculuğunu ayrıntılı olarak tanımlamayı ve İslami siyasi partilerin milliyetçi siyasi partiler karşısındaki güç haritasını ve bunların Endonezya'da demokrasinin gelişimi üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Sonuçlar, İslami siyasetin dönüşümünün sosyal ve siyasi değişimlere paralel olarak şeriatın uygulanmasından pragmatik bir yaklaşıma doğru kaydığını göstermektedir. Ancak İslami partiler, ulusal düzeyde siyasi konsolidasyonu engelleyen zayıf koalisyonlar, güçlü lider eksikliği ve bölünmüş bilet oylaması gibi iç zorluklarla karşı karşıyadır. Sonuç olarak, Endonezya'da İslami siyasetin geleceği büyük ölçüde İslami partilerin ideolojik tutarlılığı sürdürme, iç yapılarını güçlendirme ve giderek çoğulcu hale gelen ulusal siyasetin dinamiklerine uyum sağlama becerilerine bağlıdır.
Özet (Çeviri)
This research examines the relationship between Islam and politics in Indonesia by highlighting how Islamic principles influence the development of a democratic political system. The study also explores the various Islamic political parties and other religious organizations that champion the aspirations of Muslims, particularly about power dynamics and the challenges of modernity. Qualitative research is used to understand the complexity of this relationship through literature review, academic journals, research reports, official documents of political parties, as well as electronic data. This research aims to describe in detail the long journey of Islam, political parties, and democracy in Indonesia and dissect the power map of Islamic political parties vis-a-vis nationalist political parties and their implications for the development of democracy in Indonesia. The results show that the transformation of Islamic politics has shifted from applying sharia to a pragmatic approach, in line with social and political changes. However, Islamic parties face internal challenges such as weak coalitions, lack of strong leaders, and split ticket voting that hamper political consolidation at the national level. Overall, the future of Islamic politics in Indonesia largely depends on the ability of Islamic parties to maintain ideological consistency, strengthen internal structures, and adapt to the dynamics of an increasingly pluralistic national politics.