Çeşitli kaynaklardan izole edilen laktik asit bakterilerinin in vitro biyoaktif özelliklerinin değerlendirilmesi
In vitro bioactive effects of lactic acid bacteria isolated from various sources evaluation of features
- Tez No: 835436
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMAGÜN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Pediococcus, Lactiplantibacillus, bakteriyosin, 16S rRNA, enzim aktivitesi, Pediococcus, Lactiplantibacillus, bacteriocin, 16S rRNA, enzyme activity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu tezde, farklı kaynaklardan (at dışkısı, toprak, tavuk dışkısı ve balık bağırsağı ve balık bağırsak içeriği) izole edilen laktik asit bakterilerinin in vitro biyoaktif özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Örneklerden, at dışkısından 31, topraktan 7, tavuk dışkısından 3, balık bağırsağı 23 ve balık bağırsak içeriğinden 27 olmak üzere 91 adet laktik asit bakterisi izole edildi. Bunlar arasından, gram boyama, katalaz ve hücre morfolojileri dikkate alınarak özelliklerinin incelenmesi için 6 izolat seçildi. Seçilen 6 izolatın moleküler tanılanması, 16S rRNA gen bölgesi dizi analizi yöntemi ile yapıldı. Bu yönteme göre, ATD02-03, ATD04-01, TOP01-01, BI02-03, BB03-10 izolatları P. acidilactici, ATD05-02 izolatı ise L. plantarum olarak tanımlandı. Tanılanması yapılan izolatlar, Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi'ne (NCBI) kaydedildi. Bakteriyosin üretim özelliklerinin belirlenmesi testinde, hücre içermeyen süpernatant A. hydrophila hariç tüm referans izolatlarda inhibisyon etkisi gösterdi. Çapraz çizgi yöntemi testinde, en yüksek etkinliği ATD05-02 izolatı Lactococcus garvieae'e karşı gösterdi. ATD 05-02, TOP 01-01, BI 02-03, BB 03-10 izolatlarının proteaz enzim aktivitesine sahip olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it was aimed to evaluate the in vitro bioactive properties of lactic acid bacteria isolated from different sources (horse feces, soil, chicken feces, fish intestine and fish intestinal content). 91 lactic acid bacteria were isolated from the samples: 31 from horse feces, 7 from soil, 3 from chicken feces, 23 from fish intestinal system and 27 from fish intestines. Among these, 6 isolates were selected to examine their characteristics, taking into account gram staining, catalase and cell morphologies. Molecular identification of the 6 selected isolates was made by 16S rRNA gene region sequence analysis method. According to this method, isolates ATD02-03, ATD04-01, TOP01-01, BI02-03, BB03-10 were identified as P. acidilactici, and isolate ATD05-02 was identified as L. plantarum. Identified isolates were registered with the National Center for Biotechnology Information (NCBI). In the test to determine bacteriocin production properties, the cell-free supernatant showed an inhibitory effect on all indicator microorganisms except Aeromonas hydrophila. In the cross-line method test, ATD05-02 isolate showed the highest activity against Lactococcus garvieae. ATD 05-02, TOP 01-01, BI 02-03, BB 03-10 isolates were determined to have protease enzyme activity.